8 enge feitjes die je nog niet wist over de Titanic

Denk jij het verhaal omtrent Titanic helemaal van binnen en van buiten te kennen? Lees dan maar snel verder, want grote kans dat je deze 9 enge feitjes over het ‘onzinkbare schip’ nog niet wist.

De meeste details van de Titanic zijn inmiddels – met dank aan Leo & Kate – algemeen bekend. Op 14 april 1912, om 23.40 uur, botste het passagiersschip tegen een ijsberg in de Noord-Atlantische oceaan. In de twee uur en veertig minuten die volgden, vulde het schip zich met water en zonk het, waarbij meer dan 1.500 mensen om het leven kwamen.

Op 10 april vertrok het schip vanaf Southhampton, Verenigd Koninkrijk, op weg naar haar bestemming: New York. Ze was destijds het grootste schip ter wereld, 268 meter lang, en het grootste man-made moving object op aarde. Onder haar kwistige faciliteiten behoorden een gym, zwembad, Turks stoombad en een kennel voor de hondjes van de eersteklas. Er waren 2.224 passagiers aan boord, waaronder immigranten van Armenië, Ierland, Italië, Zweden, Syrië en Rusland die opzoek waren naar een beter leven in de Verenigde Staten. Maar ook een aantal van de rijkste mensen van de wereld zaten aan boord, waaronder John Jacob Astor en Benjamin Guggenheim.

Vier dagen na het vertrek uit het Verenigd Koninkrijk botste het schip tegen een ijsberg in een gebied dat bekend staat als ‘Iceberg Alley’De botsing veroorzaakte een gigantisch gat in de romp van het schip en het water stroomde binnen. Hoewel het schip zeer luxe was, was het met geen mogelijkheid bestand tegen een situatie als deze. Er waren slechts reddingsloepen voor één derde van het totaal aantal passagiers. Slechts 705 van de 2.224 passagiers aan boord overleefden de ramp.

Hoewel deze cijfers eigenlijk al bizar genoeg zijn, zijn er nog meer schokkende details gevonden in de kleinere verhalen, de verhalen van de individuen aan boord.

Een Amerikaanse schrijver voorspelde de ramp van de Titanic

In 1898 schreef de Amerikaanse schrijver Morgan Robert ‘The wreck of the titan: or, futility’een roman over een gigantische schip genaamd Titan, dat vaart over de Noord-Atlantische Oceaan en zinkt. Net als bij de Titantic, heeft ook de Titan een te klein aantal reddingssloepen…

Het ongeluk kwam door volle maan

Er zijn wetenschappers die ervan overtuigd zijn dat de tragedie van de Titanic alles te maken had met de volle maan. “De volle maan, op 4 januari 1912, heeft zulke sterke stromingen veroorzaakt, dat de ijsbergen zuidwaarts werden gedreven, precies op tijd voor de eerste reis van de Titantic”, beweert Richard Lovett van National Geographic.

De veiligheidsdrill was afgezegd

Zoals bij ieder cruise schip, is een safety drill voor iedere passagier verplicht. Op de dag van de botsing was er een safety drill gepland, maar die ging om onbekende redenen niet door…

De muziekband speelde écht continu door

De muzikanten aan boord speelden de twee uur en veertig minuten die de Titanic nodig had om te zinken, aaneen stuk door. Alle leden van de band zijn omgekomen.

Eén op de vijf mensen in het water is binnen vijf minuten overleden

Het water van de Noord-Atlantische Oceaan was op het moment van zinken slechts nul graden, al dan niet kouder. Maar enkele passagiers zouden het langer dan vijftien minuten in het water hebben volgehouden.

Eén overledenen claimt whiskey als de grote lifesaver

Charles Joughin, de bakker van het schip, heeft twee uur in het water gelegen voordat hij gered werd. Hij beweert dat hij het niet koud had, vanwege de vele whiskey die ‘ie van tevoren had gedronken.

Een schip in de buurt had de slachtoffers van de Titanic kunnen redden

Slechts een paar kilometer van de Titanic af lag de SS Californian stil om de ijsbergen te ontwijken. De kapitein zag de hulpsignalen van de Titanic, maar ging er niet vanuit dat het echt om een noodsignaal ging. De sos-signalen van de Titanic kwamen de volgende dag pas door, want de Californian-radio bewaker was naar bed gegaan. Toen ze gingen kijken, vonden ze alleen maar dode lichamen.

De eerste krant die over de botsing schreef meldde dat er geen slachtoffers waren

Op dinsdag 16 april, de dag nadat de Titanic zonk, berichtte Daily Mail dat het schip inderdaad tegen een ijsberg was gebotst, maar dat er geen gewonden waren. Vlak erna kwamen ze er pas achter wat voor fout ze hadden gemaakt…

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomeraanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.