Als communicatie-expert aan de slag in Kenia?

Wil jij een jaar lang betaald als Communicatie-expert voor een goed doel in het buitenland werken? Doe dan mee aan het World of Difference programma. Binnen dit programma biedt de Vodafone Foundation vier young professionals jaarlijks de mogelijkheid hun talent in te zetten. Dit jaar kun je een baan winnen bij een fantastisch project van dance4life en IICD in Kenia. Nieuwsgierig? Solliciteer dan snel! 

Een van de winnaars van vorig jaar is Nieke Kempen (28). Zij vertrok naar Ghana om daar aan de slag te gaan als Communicatie-expert. Op haar blog vertelt ze over haar ervaringen.

Waarom heb je gesolliciteerd op de functie van communicatiespecialist in Ghana?
De afgelopen vijf jaar werkte ik als pr-adviseur voor diverse internationale, commerciële klanten. Hoewel ik mijn werk met veel passie deed, zat de wens om in het buitenland te werken al langere tijd in mijn achterhoofd. Ook wilde ik graag mijn kennis van het vakgebied inzetten voor doeleinden die niet per se commercieel gedreven zijn. Vele reizen in ontwikkelingslanden deden mij inzien dat werken en wonen in het buitenland een geweldige uitdaging zou zijn. De vacature voor communicatiespecialist in Ghana leek mij dan ook op het lijf geschreven. En toen won ik nog ook!”

vodafone-2

Met welk project houd je je bezig?
“Doel van dit jaar: een project opzetten voor tieners in de minst ontwikkelde regio’s van het land, de Northern en Upper East Region. Doordat informatie over seksuele en reproductieve gezondheid zeer beperkt is in deze rurale gebieden, komen soa’s en met name tienerzwangerschappen veelvuldig voor. Aan ons, naast mijzelf bestaat het team uit een community health specialist, een webdeveloper en een ICT specialist, de taak om een programma op te zetten voor deze jongeren. Mobiele telefonie speelt hierbij een centrale rol. Met een penetratiegraad van 100,41% (veel Ghanezen beschikken over meerdere simkaarten) is de mobiele telefoon het perfecte communicatiemiddel om in contact te treden met onze doelgroep.”

“Daarnaast werken we aan de implementatie van een Health Information Management System; een elektronisch patiëntendossier voor een aantal klinieken in deze regio. Als klapstuk van ons jaar in Ghana organiseren we een groot event rondom World Aids Day op 1 december 2013.”

baan_kenia1

Hoe kijk je terug op dit jaar?
“Wat dit jaar mij tot nog toe vooral geleerd en gebracht heeft, is het op een creatieve manier je doel bereiken. Dagelijks ondervinden we obstakels die we van tevoren nooit ingeschat hebben en waar we toch omheen zullen moeten. Wat dat betreft hebben we dagelijks een out-of-the-box training. Ook is de de interculturele communicatie een enorme verrijking voor mijn leven. Het is vaak lastig om te achterhalen wat onze collega’s nu echt vinden, omdat wat zij zeggen helaas niet altijd is wat zij bedoelen. Dat maakt de samenwerking niet altijd eenvoudig, maar wel een uitdaging en heeft mij geleerd om op een andere manier naar communicatie te kijken. Ten slotte is het erg interessant om met mijn frisse, kritische, en meer commerciële blik te kijken naar de dagelijkse gang van zaken in de NGO-wereld. Daar gebeuren ontzettend goede dingen, maar zie ik nog genoeg ruimte voor verbetering, samenwerking en efficiëntie.”

Wil je het uitgebreide verhaal van Nieke lezen? Ga dan naar haar blog!

Ben jij net als Nieke dol op communicatie? Solliciteer dan voor 31 oktober op www.worldofdifference.nl. Op deze site vind je ook de drie andere vacatures. Doneer je talent en misschien zorg jij straks voor minder hiv-infecties in Kenia!

Beeld: blog Nieke