Amal Clooney pleit voor #MeToo-tribunaal

Amal Clooney wil dat er een internationaal orgaan komt om seksueel misbruik tijdens oorlogshandelingen te berechten. Dat zei de mensenrechtenadvocaat in New York, waar ze de Veiligheidsraad toesprak.

Amal wees tijdens haar toespraak op het gruwelijke seksuele geweld dat de afgelopen jaren tegen vrouwen en meisjes is gepleegd door terreurbeweging Islamitische Staat in Irak en Syrië. De 41-jarige activist – die vaker publiekelijk opkomt voor vrouwenrechten – zei tegen de leden van de Veiligheidsraad dat dit hun ‘Neurenberg-moment’ is. In de Duitse stad Neurenberg zijn kort na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden de processen gevoerd tegen kopstukken van het naziregime.

Lees ook: Amal Clooney lanceert award voor female empowerment

Amal doelt op een nieuw tribunaal en niet op het reeds bestaande Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat hof is al bijna 17 jaar aan het werk, maar heeft nog geen handvol beklaagden veroordeeld. China, Rusland en de VS zien niets in het ICC, wat bovendien geen instelling van de Verenigde Naties is.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.