Anna: ‘Als ik een rok aan heb, veranderen ze in haantjes’

mediator

Anna werkt bij een installatiebedrijf waar verder alleen mannen werken. De rechttoe-rechtaan sfeer en de schuine moppen kan ze prima aan en meestal is ze gewoon ‘een van de jongens’. Tot ze op een zonnige lenteochtend in een rok op het werk verschijnt.

Anna: ‘Ik werk bij een installatiebedrijf en dat is echt een mannenwereld, rechttoe rechtaan en geen gelul, daar hou ik wel van. Ik heb het daar op zich prima naar mijn zin, maar er is een ding waar ik verschrikkelijk van baal, en dat is dat eigenlijk nooit een rok aan kan naar mijn werk.

Ik hecht aan mooie kleding en ik zie er graag verzorgd uit. Ik maak me ook altijd op. Omdat ik twintig minuten moet fietsen naar mijn werk, draag ik meestal een lange broek. Daar doe ik dan een mooie blouse over met een colbertje. Mijn collega’s zien dat niet, dat zijn nogal rauwdouwers, maar ik voel me er prettig in. Het gekke is, als ik een mantelpakje draag krijg ik nooit opmerkingen, terwijl ik dat zelf eigenlijk veel sexyer vind.

Vorige week dacht ik in mijn naïviteit: kom, ik trek eens een rok aan. Heel netjes, hoor, tot over de knie. Had ik dat maar niet gedaan. Echt de hele dag door kreeg ik opmerkingen: of ze bij mij misschien een leidinkje mochten aanleggen, dat die vent van mij maar bofte met zulke mooie benen naast zich in bed – knipoog, knipoog – dat de knelkoppelingen vandaag wel erg strak zaten en ga zo maar door. Ik werd er strontsacherijnig van. Tijdens de lunch heb ik gezegd dat ik het nogal kinderachtig vind dat ze zich zo gedragen zodra ik een rok aan heb. Daar moesten ze allemaal hard om lachen. Als een vrouw een rok aantrekt, dan vraagt ze erom, vinden ze.’

Gert: ‘Normaal gesproken kan Anna wel tegen een geintje. We maken wel vaker opmerkingen die op het randje zijn en Anna lacht dan altijd keihard mee. Het is echt een moordwijf. Als de jongens aan het moppen tappen slaan, doet zij net zo hard mee, en die moppen zijn heus niet allemaal geschikt voor jonge luisteraartjes, als je begrijpt wat ik bedoel. Wat mij betreft past ze prima in het team. Ze doet de administratie, maar ze is nooit te beroerd om de handen uit te mouwen te steken als er iets gesjouwd moet worden. En technisch is ze ook niet op haar achterhoofd gevallen.

Ik weet eigenlijk niet hoe Anna zich kleedt, wel netjes geloof ik. Ik let er nooit zo op. Maken wij allerlei opmerkingen als ze een rok draagt? Geen idee. We maken altijd overal opmerkingen over, dus daar zullen we ook wel iets over te zeggen hebben.

Ja, jeetje, we werken hier met zeven mannen en de bouw is toch, hoe je het ook bekijkt, een macho wereld. De keren dat hier een vrouwelijke loodgieter solliciteren kan ik op 1 vinger tellen. Dat was zo’n fragiel wijfje dat ik nog voor ze haar mond had opengedaan al wist dat het niets zou worden. Als zij een rok zou dragen, zouden we denk ik direct een paar verstevigingslatjes langs die benen aanbrengen uit angst dat ze anders zouden breken. Geintje. Maar zo gaat het hier dus. Het is gewoon hartstikke gezellig en Anna moet niet zo moeilijk doen.’

De mediator: ‘uiteraard zijn er culturen en worden er grapjes gemaakt in een bedrijf. Per organisatie zal dat verschillen. Toch is het niet zo dat daarom alles als normaal kan worden opgevat. Of als iets dat begrepen moet worden, omdat het er nu eenmaal bij hoort. Bepalend is daarin ook wel hoe de leiding hiermee omgaat. In dit geval is het rokje van Anna reden voor grapjes. Dat is iets anders dan in het algemeen schuine moppen waarbij niemand specifiek het mikpunt is. Als Anna de hele dag en iedere keer daarna word geplaagd om haar rokje, wordt het pesten. En daar moet je als bedrijf tegen zijn. Als de leiding het niet accepteert volgt de rest ook. Anna kan dan zelf bepalen wat ze aantrekt. Dat is het verschil tussen een schuine mop in de groep, een plagerijtje of iemand pesten. Al met al komt het de sfeer ook niet ten goede en zullen er andere collega’s zijn die het prima vinden dat Anna een rok draagt of wat dan ook. Vaak doen zij mee omdat ze bang zijn anders zelf doelwit te worden. Vind je met deze uitleg nog steeds dat het erbij hoort Gert? Als jij de cultuur bepaalt waarin iedereen zich prettig voelt heb je goede mensen die voor je gaan. En anders creëer je bange mensen die lachen om een flauwe grap. Wat vind jij Anna?

Over de mediator

Michiel Hordijk (45) is de initiator van de Mediation Supermarkt: een handig boek met uitleg, mediation of een leuk item voor de kinderen helpen om rust te vinden in een lastige periode. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin. Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar info@mediationsupermarkt.nl.

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.