Anniek Pheifer heeft angsten op tafel gelegd

Actrice Anniek Pheifer heeft een drukke periode achter de rug. Ze trouwde, kreeg twee kinderen en stond weer snel op de planken. Aan Viva vertelt ze openhartig over deze soms ook moeilijke tijd.

“Vorig jaar was ik er klaar mee. Met die onzekerheid. Die eeuwige vraag of ik het wel goed doe. De angst dat ik geen goede moeder ben. En dus belde ik een psycholoog. Achteraf de beste investering die ik ooit heb gedaan”, aldus Anniek.

Einzelgänger
“Ik ben een einzelgänger. Altijd geweest”, gaat ze verder. In het dorpje Veenhuizen, waar Aniek opgroeide, had ze een fijne jeugd. In haar puberteit kon ze er echter weinig aansluiting vinden. “Ik kon goed alleen zijn. Sterker nog: ik vond het heerlijk. Ik trok toen al mijn eigen plan. Aan de andere kant denk ik weleens: man, wat was ik toen eigenlijk eenzaam.”

Echte vrienden
Die eenzaamheid verdween in Groningen. Daar maakte Anniek echte vrienden. “Ik volgde de vooropleiding Theater en realiseerde me dat ik daar gelijkgestemden om me heen had. Ik ontplooide mezelf. Ik kwam erachter wie ik was en wat ik wilde, zonder dat er oordelende ogen vanuit het dorp meekeken.”

“In Groningen proefde ik van de vrijheid, maar tegelijkertijd verlangde ik naar meer avontuur. Ik vertrok naar Londen om een jaar lang in een kroeg te werken. Het was mijn wildste periode. Daar heb ik me losgemaakt van mijn jeugd en mijn ouders. Op een goede manier”, legt Anniek uit.

Uitlaatklep
Op het podium voelt de actrice zich als een vis in het water. Het is een uitlaatklep voor haar: “Spelen vind ik het leukste dat er is. Als ik het publiek zie en de energie van de zaal voel, dan doet dat iets met me. Toneel is emotie. Het raakt me. Elke keer weer.”

Moederschap
Toch zijn er ook vaak twijfels. “De angst dat ik het niet goed doe, zit van nature in me”, geeft ze toe. “Niet alleen op het toneel, maar ook thuis. Mijn grootste twijfel heeft te maken met het moederschap. Doe ik het wel goed? Achtentwintig was ik, toen mijn oudste zoon werd geboren. Vanaf dat moment had ik opeens een verantwoordelijkheid die nooit meer wegging. Dat maakte me onzeker.”

Sinds een jaar zit Anniek in therapie. Ze heeft geleerd om over haar gevoelens en onzekerheden te praten. “Er is zo veel veranderd de afgelopen jaren. Al mijn angsten heb ik daar op tafel gelegd. Het was een verademing. Met een onafhankelijk persoon praten heeft structuur gebracht in mijn denken, in mijn leven.”

Lees het volledige interview in Viva 20 die vanaf woensdag 2 mei in de winkels ligt.