Arjen Lubach vindt zichzelf geen succesverhaal

Arjen Lubach (33) scoorde met een ‘grapje’ een Top 40-hit, schreef vier boeken, is cabaretier en presentator én won bovendien het programma De Slimste Mens. Toch vindt hij zichzelf geen succesverhaal. VIVA sprak met Arjen over geluk, cynisme en religieuze smoezen.

Mislukt
Ondanks mooie prestaties kan Arjen zichzelf behoorlijk naar beneden praten. “Het is vooral de buitenwereld die in mij een succesverhaal ziet. Ik weet wel wat voor mooie dingen er gebeurd zijn, maar mensen maken wat ik doe ingewikkelder dan wat het is. Zelf denk ik vaak: kut, het is allemaal mislukt. En maak ik mezelf gek met de gedachte dat mijn boeken bijvoorbeeld allang in het buitenland uitgegeven hadden moeten zijn.”

Keerzijde van succes
De druk om te presteren weerhoudt hem er soms van het geluk te waarderen. “Het is de grootste illusie om te denken dat je gelukkig wordt van de dingen die je hebt bereikt. Ik ben echt niet ontevreden, maar ook niet substantieel gelukkiger omdat er dingen zijn gelukt. Op creatief gebied kan ik doen wat ik wil, ik heb wat geld uit te geven en ik ben gezond. Maar alles wordt gewoon. Daarbij is de keerzijde van succes dat de verwachtingen hoger ligt. In plaats van twintig man zitten er misschien wel vierhonderd in de zaal. Dan moet je wel iets te bieden hebben. Die druk tempert het geluksgevoel soms.”

Gevangenschap
Arjen was religieus opgevoed, maar vind het geloof nu volstrekt onzinnig. “Toen mijn moeder stierf, mocht ik niet eens boos zijn. Er kwamen allerlei religieuze smoezen. ‘God wilde je moeder bij zich hebben.’ Dat is het stomme van religie. Vervelende dingen heeft God niet gedaan, maar voor de mooie dingen moet je Hem wel dankbaar zijn. Wat is dat voor hypocriet wezen? Wel voor het ene de credit willen, maar niet voor het andere? Dat is toch triest?”

“Ik ben blij dat ik uit het geloof ben ontsnapt. Voor mij was het een beangstigend gevangenschap. Ik wil er nooit meer naar terug. Maar er zijn momenten dat het fijn zou zijn om een rotsvast geloof in iets te hebben. Het is een fijnere gedachte dat je moeder in een hemel is dan dat ze is opgehouden met bestaan.”

Lees het volledige interview in Viva 30 die vanaf woensdag 17 juli in de winkels ligt.