Potverdikkeme: 5x waarom het leven als vrijgezel duurder is

Vrijgezellen hebben het niet makkelijk in deze tijd. De feestdagen komen eraan en dat betekent medelijden voor iedereen die zonder partner aanschuift bij het kerstdiner. Ook stom voor vrijgezellen: hun leven blijkt een stuk duurder dan een leven waarbij de kosten gedeeld kunnen worden met een partner. Waarom is dat zo?

Telegraaf deed onderzoek naar de kosten van levensonderhoud voor zowel koppels als singles. Wat blijkt? Singles zijn een stuk duurder uit om te voorzien in hun eerste levensbehoeften. Dat zit zo:

 1. Meer dan de helft gaat op aan de eerste levensbehoeften voor vrijgezellen
  Alleenstaanden geven per jaar €12.500 uit aan wonen, onderwijs, gezondheid, kleding en eten. Dat is meer dan de helft van al hun uitgaven. Voor koppels die samenwonen zit dat anders: zij geven niet het dubbele uit aan die eerste levensbehoeften, maar een slordige €18.000, iets minder dan de helft van hun huishoudboekje.
 2. Wonen is duurder voor vrijgezellen
  Omdat ze de woonlasten niet kunnen delen met een partner.
 3. Vrijgezellen trekken vaak naar duurdere steden
  Vrijgezellen trekken vaak naar grotere steden als Amsterdam, waar de woonprijzen nu eenmaal hoger zijn.
 4. Ook water en energie zijn duurder voor vrijgezellen
  Koppels die samenwonen betalen vaak maar anderhalf keer zoveel dan alleenstaanden voor water en energie, terwijl het veel logischer zou zijn als zij het dubbele moeten betalen. Zo kost een energierekening €28 per maand voor een alleenstaande, terwijl twee personen die samenwonen €47 betalen, omgerekend €23,50 per persoon. Hetzelfde geldt voor stromend water: iets minder dan een tientje voor iemand die alleen woont, en €14,45 voor een huishouden van twee personen.
 5. Lifehack: eenpersoonsmaaltijden zijn een stuk duurder
  Vrijgezellen blijken een makkelijke prooi voor supermarkten. De maaltijden en producten die speciaal voor één persoon gemaakt worden, zijn vaak 10% (!) duurder dan grotere porties. Ter illustratie: een dubbele portie roerbakgroenten van 400 gram kost €1,99. Omgerekend is dat vijf euro per kilo. Roerbakgroenten voor één persoon kosten €1,49 voor 250 gram. Per kilo is dat een euro meer! Je kunt dus veel beter grotere porties kopen en een deel invriezen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Telegraaf, beeld: iStock
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.