Verborgen bacteriën: dit zijn de meest vieze voorwerpen in huis

vieze voorwerpen

Hoe lang doe jij gemiddeld met een afwassponsje? En waar bewaar jij je tandenborstel? Goed om daar tóch even kritisch naar te kijken, want wat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Arizona? Op deze voorwerpen in je huis zitten meer bacteriën dan op je toiletbril.

Schone afwas?

Met stip op nummer één: de spons of afwasborstel in je gootsteen. Grote kans dat zich hier zowel E. coli als salmonella (dat infecties kan veroorzaken) op nestelen, en daar maak jij dan je vaat mee schoon. Om de bacteriën te doden, stop je de (natte!) sponzen twee minuten in de magnetron, op 800 watt. (Zien? Check YouTube.) En het is sowieso verstandig om je borstel of spons elke twee weken te vervangen.

Frisse poetsbeurt

Lekker fris gevoel hè, nadat je je tanden hebt gepoetst? Misschien toch niet, als je tandenborstel zich in dezelfde ruimte bevindt als je toilet. Uit het Amerikaanse onderzoek is gebleken dat er na het doorspoelen van het toilet urenlang bacteriën in de lucht zweven. Om daarna te landen op je tandenborstel, scheermesje of de watjes waarmee je je gezicht reinigt. Jezelf aanleren de wc-deksel naar beneden te doen voor het doorspoelen, is dus een stuk hygiënischer.

Bakkie bacteriën

Bacteriën en schimmels voelen zich het lekkerst in vochtige en donkere gebieden, bijvoorbeeld: je koffiezetapparaat… Ja, echt. En dat dagelijkse bakkie cafeïne mag dan onmisbaar zijn, we zetten het wel graag hygiënisch. Reinig daarom om de paar weken je koffiezetapparaat. Vul het waterreservoir met vier kopjes azijn en laat een halfuurtje staan. Zet het apparaat daarna aan en laat de azijn doorlopen. Dat komt niet alleen de hygiëne, maar ook de smaak ten goede. Laat daarvoor wel nog een aantal keer water doorlopen voordat je weer koffie zet, anders zit er een azijnsmaak aan je koffie.

Blij dat ik snij

Wist je dat er op een snijplank meer bacteriën zitten dan op een wc-bril? Ook al stop je ’m na gebruik altijd in de vaatwasmachine of haal je ’m door je afwasteil; voedselresten zijn rete-hardnekkig. Eigenlijk is zo’n plank dus echt de laatste plek waar je voedsel op wilt klaarmaken. Sowieso kun je beter een glazen exemplaar gebruiken – daar blijven minder bacteriën op zitten dan op een houten of kunststof snijplank. En om vieze geurtjes en vlekken te voorkomen, wrijf je ’m in met de helft van een doorgesneden citroen en laat je het sap een halfuurtje intrekken.

Wat huist er in je handdoek?

Vieze handen: je wast ze met zeep om ze vervolgens af te drogen aan een handdoek vól bacteriën. Dat kan niet de bedoeling zijn. Handdoeken zijn bijna altijd nat of vochtig én hangen in een warme omgeving zoals de keuken, het toilet of badkamer: een ideale omgeving voor bacteriën. Dagelijks een schone nieuwe ophangen, is nog niet zo’n slecht idee.

Bankhangavondje

Met een wijntje en chips ben je helemaal geïnstalleerd voor een avondje Netflix. Terwijl jij een serie uitzoekt, neem je af en toe een hap… bacteriën! Je aftandbediening zit er vol mee door dit soort avonden, zo is gebleken uit dit onderzoek. Haal er af en toe een desinfecterend doekje overheen en je hangt toch een stuk relaxter op de bank.

Lees ook: 

Bed verschonen: wat we bijna allemaal verkeerd doen
VIDEO: Wat doen de Nederlandse mannen in het huishouden?

Beeld: iStock