Banken getroffen door DDoS-aanval: wat is het en wat zijn de gevolgen?

Als je een beetje het nieuws hebt gevolgd afgelopen weekend, kan het je haast niet ontgaan zijn: ING en ABN AMRO werden meerdere keren getroffen door een DDoS-aanval, en nu is ook Rabobank aan de beurt. Maar wat is het eigenlijk? En wat zijn de gevolgen van zo’n cyberaanval?

Heb jij je bankrekening lopen bij ING, ABN AMRO of Rabobank? Dan heb je afgelopen weekend (en misschien vandaag nog) hoogstwaarschijnlijk beperkte toegang gehad tot jouw gegevens. Door DDoS-aanvallen op verschillende banken konden klanten moeilijk tot geen gebruik maken van diensten als iDeal en internetbankieren.

Gelukkig zijn de problemen inmiddels verholpen bij ING en ABN AMRO; Rabobank werkt momenteel nog hard aan een oplossing tegen de DDoS-aanval.

DDo… wat?

Hoewel een DDoS-aanval vaker voor schijnt te komen dan we denken (soms gaat het zelfs onopgemerkt voorbij), weet niet iedereen wat het inhoudt. DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Dat houdt in dat een bepaalde website – in dit geval die van de Nederlandse banken – vanaf meerdere computers wordt aangevallen, waardoor de site niet meer bereikbaar is. Dit komt doordat de servers overbelast worden.

Zo gaat zo’n DDoS-aanval in z’n werk

Meestal wordt een DDoS-aanval gedaan door een groep computers, ook wel een botnet genoemd. Is er eenmaal zo’n botnet opgezet, dan is één druk op de knop al genoeg om zo veel dataverkeer te creëren dat een server kan worden plat gelegd. Een klassieke manier om dit te doen, is het versturen van een gigantische lading e-mails. Tegenwoordig zijn er meerdere manieren, maar het principe blijft hetzelfde en het doel is nog altijd het saboteren van de bereikbaarheid van een website.

Waarom?

Waarom DDoS-aanval wordt uitgevoerd, is vooral een grote vraag wanneer je weet dat het voor de aanvaller geen voordelen oplevert. Het gaat namelijk niet om een hack. In veel gevallen kost het DDoS-aanvallers zelfs alleen maar geld om zo’n actie op te zetten. Waarom ze het dan toch doen? Vaak om te – houd je vast – pesten en simpelweg dwars te liggen.

Gevolgen

Omdat het dit keer om aanvallen gaat op verschillende banken, slaat de paniek logischerwijs toe. Want moet je nu bang zijn dat al je gegevens te grabbel liggen? En dieven bij je geld kunnen? Het antwoord is nee. ‘We benadrukken dat er bij een DDoS-aanval geen sprake is van een hack’, liet ING weten op Twitter. ‘Er is dan ook op geen enkele wijze sprake van een inbreuk op de banksystemen of op klantgegevens.’

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Metronieuws, NRC | Beeld iStock