Bed verschonen: wat we bijna allemaal verkeerd doen

bed verschonen

Je beddengoed wassen is niet de allerleukste klus om te doen, maar moet toch zeker gebeuren. Het lijkt zoiets simpels maar als we Missy Tannen mogen geloven, doen we een heleboel verkeerd. Zij is de directeur van linnenfabriek Boll & Breach en geeft haar beste tips om vanaf nu altijd je lakens, dekens, dekbed en kussens te wassen. Kind kan de was doen, toch?

  • Alles in één draai “Je houdt van je lakens en van je handdoeken, maar jammer genoeg houden ze niet van elkaar,” zegt Tannen. Handdoeken produceren in de wasmachine en droger veel pluis, wat aan je beddengoed blijft kleven. Handdoeken kunnen ook veel wrijving creëren, wat de levensduur van je beddengoed vermindert. Niet meer samen in de wasmachine dus, hoe handig het ook is.
  • Je wasgoed in de wasmachine laten zitten Je beddengoed strijken gaat je te ver, maar die kreukels zien er eigenlijk ook niet uit. Tannen heeft dé tip: haal je wasgoed direct uit de wasmachine als het klaar is, schudt het uit en stop het dan in de droger. Haal ze uit de droger als beddengoed nog een beetje warm is en leg ‘m plat op je bed. Weg met die kreukels!
  • Niet vaak genoeg verschonen Als we Tannen moeten geloven is één keer per week je bed verschonen nog te weinig. Alle bacteriën die je binnen zeven dagen verspreid – huidcellen, zweet, haar, make-up, gezichtscrèmes etc. – verergeren astma en allergieën. Bacteriën verspreiden zich razendsnel, dus verschoon meteen je hele bed, in plaats van alleen je lakens of dekbedovertrek. Als je dan toch bezig bent…
  • Agressief wasmiddel gebruiken Als het goed is, wordt je beddengoed niet zo vies als je sportkleding of je spijkerbroek na een middag met de hond. Je kunt het agressieve wasmiddel dus laten voor wat het is, en voor een wat zachtere variant gaan. Je beddengoed gaat dan een stuk langer mee.
  • Te heet wassen Een lekkere hete draai want dan worden je lakens goed schoon en op een hoge stand in de droger want dat schiet lekker op. Toch? Sneller gaat het zeker, maar of het goed is voor je beddengoed… Niet echt. Hierdoor krimpt het namelijk behoorlijk, waardoor jij later weer moeite hebt om het over je matras heen te trekken.

Deze kitten houdt ook wel van een schoon bed…

Beeld: iStock