‘Ik belde Omroep Brabant en zei: ‘Ik kom bij jullie werken.’ Ze vonden het goed’

Het gejoel vanaf de tribune, voetballers die verhit over het veld lopen, en juist dán geconcentreerd de goede vragen stellen aan de speler die tegenover haar staat. Fox Sport presentatrice en VIVA400-vrouw Hélène Hendriks (33) staat haar mannetje in de voetbalwereld.

Haar tv-carrière begon na een ongeluk tijdens een hockeywedstrijd. ‘Ik speelde hoofdklasse hockey en tijdens een wedstrijd die op tv werd uitgezonden kwam de bal pats, zó hard op mijn hand dat ik naar het ziekenhuis moest.’ Ze komt uit Breda, en een regionale zender interviewde haar erover. Dat ging zo natuurlijk dat ze Hélène vroegen of ze alle NAC-wedstrijden wilde verslaan. ‘Ik heb de sportacademie gedaan, gaf toen les op het CIOS, en deed zelf aan topsport. Ik was wel toe aan een nieuwe uitdaging en zei ja.’

Eerste keer live
Op het veld werd ze uitgedaagd. ‘Een voetballertrainer zei na mijn eerste vraag, live op tv: ‘Dat kun jij niet weten, toen was jij nog niet geboren.’ “Klopt,” antwoordde ik, “maar je hebt ook boeken hè, en internet.”’ Zo makkelijk laat Hélène zich niet uit het veld slaan. Ze komt uit een sportfamilie, is idolaat van voetbal en de Olympische Spelen en heeft een bovengemiddelde kennis van sport.

Op je bek gaan
Niet veel later vroeg Rabosport of ze als camerajournalist in India het WK hockey wilde te verslaan. Ze leerde zichzelf filmen, monteren en presenteren, en had thuis de camera perfect ingesteld zodat alles werkte. Tot ze bij de douane kwam en ter plekke het hele apparaat moest demonteren. ‘En ja, toen ben ik honderd keer op m’n bek gegaan. Had ik een interview na de kwartfinale, stond het geluid er niet op.’ Gelukkig kende ze door haar hockeycarrière veel spelers, dus kon ze hen opnieuw om een quote vragen.

Carrièremove
‘Na het WK belde ik Omroep Brabant en zei: “Ik kom bij jullie werken.” Ze vonden het goed.’ Vier jaar later deed ze hetzelfde bij Endemol. ‘De sportwereld is klein, ze wisten wie ik was.’ Nu rijd ze van Kerkrade tot Groningen om de wedstrijden te kijken, en om voetballers en coaches te interviewen. ‘Live op het veld, waar ik het gras ruik en de spelers bezweet naast me staan. Heerlijk.’

Het hele interview met Hélène is te lezen in de VIVA van deze week.
Afbeelding: interview op het veld met Michel Jansen, trainer van FC Twente.

 
VIVAwerk2

Ben of ken jij een succesvolle en inspirerende vrouw die een groter platform verdient? Geef haar dan nu op en wie weet staat ze op de VIVA400-lijst van 2014. Meer inspirerende carrièreverhalen vind je op VIVAwerk.