De beproeving van Moederdag

Al wekenlang gaat het er mysterieus aan toe in huize Van Looy. Er wordt van alles geknipt en geplakt. Maar we mogen niets zien, want het is allemaal geheim. Knutselcreaties worden in afgesloten plastic tasjes van school naar huis vervoerd. Alsof wij niet weten wat er gaande is! We spelen natuurlijk het spelletje mee. Mijn vrouw zal zondag blij verrast zijn als ons tweetal met ingehouden adem de slaapkamer binnen komt lopen met hun handen vol cadeaus voor mama.

Monsterlijk evenement
Ooit begon Moederdag heel schattig met een ontbijtje op bed voor mijn zwangere vrouw. Ik vond haar moeder genoeg om die speciale dag te mogen vieren. Dat is nu acht jaar geleden. Inmiddels is heel dat Moederdag gebeuren uitgegroeid tot een monsterlijk evenement dat al wekenlang de gemoederen bezighoudt. Ik val er als vader tegenwoordig ook een beetje buiten. Werd ik voorheen nog betrokken bij activiteiten, nu doen ze het bijna allemaal zelf. Ze willen er nog wel met mij over praten, maar doen dat alleen fluisterend op een manier die eerder kietelt, dan dat ik er iets van versta.

Verstopplekken
Nu en dan ontdek ik verstopplekken. Ze zijn moeilijk over het hoofd te zien. Zo heb ik al wekenlang moeite met het verduisteren van de slaapkamer van mijn dochter, omdat er een moederdagcadeau achter het gordijn zit verstopt. Het is een potje van aardewerk waarin een bloem (papier op een rietje) staat. De geknutselde bloem staat in echt zand. Telkens als ik de gordijnen sluit valt dat potje omver. De vloerbedekking ligt vol met zand. Stofzuigen is een lastige opgave, omdat op de plekken waar stof zich graag verzamelt nu Moederdag cadeaus liggen verstopt.

Beperkt mannelijk brein
Wat zal ik blij zijn wanneer deze beproeving achter de rug is. Ik kijk reikhalzend uit naar zondag. De media denken gek genoeg dat ik als vader ben opgezadeld met een dusdanig beperkt mannelijk brein dat ik niet in staat ben te onthouden wanneer deze speciale dag voor moeders precies is. Ik hoef echt niet voortdurend aan Moederdag te worden herinnerd door reclames. Mijn dochter heeft eigenhandig een planner in elkaar geknutseld waarop ze bijhoudt wanneer het zover is. Ik weet heel goed wanneer het Moederdag is, zelfs beter dan wanneer het Vaderdag is.

Verjaardag
Dat bleek wel weer toen ik met mijn vrouw praatte over het feestje van zondag. Het ging erover dat het belooft een uitbundig feestje te worden, haast vergelijkbaar met haar verjaardag. ‘Oh,’ vroeg ze. ‘Mag ik dan ook uitslapen op mijn verjaardag?’ Ik knikte. ‘Krijg ik ook ontbijt op bed? Doen jullie dan de klusjes die moeten gebeuren zodat ik het lekker rustig heb?’

Zestien juni
‘Natuurlijk,’ antwoordde ik. ‘Jij verdient gewoon twee van dat soort dagen in een jaar.’ Waarna ik wel even opmerkte dat ik dat dan ook verdien. Mijn vrouw begon te lachen. Ze vroeg of ik even op de kalender wilde opzoeken wanneer we haar verjaardag vieren. Dat was zo opgezocht. Zestien juni valt dit jaar op een zondag. Maar niet op zomaar een zondag. Mijn vrouw mag uitslapen, krijgt ontbijt op bed en mag cadeautjes uitpakken op de grootste feestdag van het jaar… Vaderdag.

CC foto: JD Hancock