Bier voor vrouwen?

Bier is iets voor mannen, die drinken pils. Vrouwen zijn veroordeeld tot rosébier en willen alles wat zoet is. Dat hebben de bierbrouwers in ieder geval al jarenlang voor ons bepaald. Kunnen we dat zelf niet bepalen? Hier spreekt een vrouw met passie voor bier. Inderdaad een van de weinige vrouwen in Nederland. Hoe het ooit ontstaan is, geen idee. Ineens dronk ik bier en kwam er vervolgens al snel achter dat niet al het bier bitter is. De diversiteit aan biersmaken is enorm. Zoet, zuur, zout,  bitter of een combinatie van dit alles. Dat is wat de bierbrouwers ons niet vertellen, voor hen is het gewoon bitter en zoet!  

Probleem met vrouwen
Bierbrouwers zitten met vrouwen in hun maag. Ze weten er gewoonweg geen raad mee. Tussen de 25 en 30% van de vrouwen drinkt bier en 76% van de mannen. Jarenlang proberen brouwers met speciale vrouwenbieren, marketingcampagnes en gadgets meer vrouwen aan het bier te krijgen. De pogingen mislukken keer op keer. Een antwoord op de vraag ‘wat wil de vrouw nu eigenlijk?’ is onvindbaar. Toch lijkt het mij allemaal niet zo moeilijk. We willen niet dat er voor ons gedicteerd wordt wat we moeten drinken. Dat werkt alleen maar averechts. Door pils weg te zetten als iets voor mannen en holbewoners slaan we zeker op de vlucht. 

Stijlvolle uitstraling
Waar het volgens mij om draait is stijl, klasse, mooie presentatie, emotie en gezelligheid. Samen met vrienden genieten van een fles van 0,75 liter bier. Net als bij wijn inderdaad. En dan die smaak. Zoals gezegd zijn er duizenden smaakvariaties dus voor iedereen wel een bier dat lekker is. Hoe vaak ik wel niet hoor, ‘nee ik lust geen bier’, waarop het volgende moment aanbreekt en ik een mooi bier neerzet. De seconden tikken weg maar de tien halen we niet, ’huh is dit ook bier?’, dit is lekker. De presentatie doet daarin ook al heel veel. Het bier is geschonken in een wijnglas en zit halfvol. Wijn heeft een alcoholpercentage tussen de 10 en 14%. Daarmee is de opmerking dat die speciale bieren een te hoog alcoholpercentage hebben ook direct van tafel geveegd. Het punt zit ‘m erin dat je dit bier niet achterover klokt maar er net als bij wijn van geniet.

De ontdekkingstocht
Jaarlijks tonen onderzoeken aan dat vrouwen met de kratten bier slepen. Iedere week staan we voor het schap in de supermarkt of lopen we naar de slijterij om drank in huis te halen. Hoe kan je hier voor jezelf nu dat lekkere bier uithalen? Het bieraanbod is de laatste jaren enorm gestegen dus het is begrijpelijk dat je bij het zien van het schap, na het pakken van het krat pils, de benen neemt. Hoe deed je dit ooit met wijn? Daar wisten we op voorhand toch ook niet welke druif nu lekker smaakt. Het is een ontdekkingstocht waarbij ik zonder twijfel al snel wat paden kan uitstippelen en bovenal veel in te beleven valt.

Het eerste pad is voor je gelegd en dat leidt naar een kosteloze vrouwen netwerkbijeenkomst op vrijdag 17 juni 2011 bij de Trappistenbrouwerij La Trappe in Berkel-Enschot. Dit is geen commercieel geneuzel want daar hou ik niet van! In kloosterambiance kunnen vrouwen van 14.30 tot 17.30 uur met elkaar netwerken en kennismaken met de vele verschillende biersmaken. Gewoon gratis en aanmelden kan nog via www.bierenvrouw.nl. Waarom dit alles? Inspiratie opdoen in een bijzondere omgeving waar normaliter weinig vrouwen komen. En lust je geen bier dan raad ik je juist aan om te komen. De seconden tikken al weg!

© Beeld: Raldo Neven / Neven Fotografie