De leukste Biergartens in Berlijn volgens een local

biergartens berlijn

Van shoppen in Parijs tot cultuur snuiven in Rome en feesten in Berlijn. Wij houden wel van een citytrip. Daarom delen we deze maand elke week een lijstje met travel tips in een Europese stad. Deze week: Biergartens in Berlijn.

Tekst en beeld Maartje van Ours (time to momo-local)

In de zomermaanden kan de temperatuur in Berlijn behoorlijk oplopen. Overdag zoeken Berlijners hun verkoeling in de parken en meren in en rondom de stad. Later op de dag komt de stad weer helemaal tot leven en geniet iedereen van de zwoele zomeravonden. En dat gaat heel goed in de Biergartens. Hier zijn er vijf om een zomerse middag of avond door te brengen.

 1. Prater Biergarten
  Achter het volkstheater aan de Kastanienallee zit een van de oudste biertuinen van de stad. Onder de hoge bomen zit je aan lange biertafels, bij de loketten bestel je grote glazen bier en worst, of Bretzel. Uitgebreid eten kan ook, bij de bijbehorende Gaststätte bestel je oer-Duitse gerechten.
  Kastanienallee 5-7, prenzlauerberg, open ma-za 18.00-0.00 uur, zo 12.00-0.00 uur
 2. Clärchens Ballhaus
  In de binnentuin van een oude danszaal zit je verscholen tussen de rozen. Zoals in veel Biergartens in Berlijn kun je er pizza bestellen, maar ze hebben er ook Duitse gerechten, afgestemd op het seizoen. ’s Avonds wordt er binnen gedanst, op zondag is er in de Spiegelzaal een concert.
  Auguststraße 24, mitte, open zo-do 11.00-0.00 uur, vr-za 11.00-4.00 uur
 3. Klunkerkranich
  Een mooie tuin op grote hoogte, namelijk op het dak van een winkelcentrum. Met de lift tegenover het postkantoor ga je naar het vijfde parkeerdek en vanaf daar wandel je naar boven. Geniet ondertussen van het adembenemende uitzicht over de stad. Boven staan veel bakken met vrolijk gekleurde bloemen, kruiden en zelfs groentes. Ontbijten kan tot 16.00 uur (!), daarna bestel je bij je drankje een sandwich of frietjes. Op goeie avonden is de cocktailbar geopend, en hebben ze ook muziek, variërend van jazz tot een dj.
  Neukölln arcaden, karl-marx-straße 66, neukölln, open ma-za 10.00-2.00 uur, zo 12.00-0.00 uur
 4. Café am Neuen See
  Verken je, misschien wel op de fiets, het historische centrum van Berlijn, ga daarna dan Tiergarten in. Midden in dat grote stadspark zit Café am Neuen See. Biergarten en restaurant, maar je kunt er ook een bootje huren en lekker het water op gaan. Bestel daarna een Hefeweizen met Flammkuchen, of, in de nazomer, een Federweißer met Zwiebelkuchen.
  Liechtensteinallee 2, charlottenburg, open ma-vr vanaf 11.00 uur, za-zo vanaf 10.00 uur
 5. Holzmarkt
  Hier kun je op een zomerse dag makkelijk de hele middag blijven. Op het terrein staan overal picknicktafels, bankjes en zelfs schommels. Eten en drinken haal je zelf. Bij Backpfeife bijvoorbeeld, daar bakken ze de hele dag verse broden, die je ook belegd kunt kopen. Verdere aanraders zijn café Spreelunke, espressobar Passenger, restaurant Katerschmaus of pizza’s van Pampa. Ook is er vaak muziek en theater.
  Holzmarktstraße 25, friedrichshain, open dagelijks vanaf 12.00 uur

Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt in Biergartens niet alleen bier geschonken. Het zijn eigenlijk grote terrassen, waar je vaak lekker beschut zit. Of je nu met vriendinnen een drankje wilt drinken, met je gezin buiten wilt eten of er met z’n tweetjes een gezellige avond van wilt maken: het kan allemaal. Maar een avond gewoon biertjes drinken, dat kan natuurlijk óók! Het blijft tenslotte een Biergarten.

Meer actuele tips over Berlijn vind je hier.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.