Bizar dat het überhaupt heeft kunnen gebeuren: waarom de prom foto van een groep jongens viral gaat

prom foto nazi-groet

Een foto van een uitbundige groep jongens tijdens hun junior prom night gaat momenteel viral. Op het eerste gezicht lijkt het inderdaad een typische klassenfoto: de jongens strak in het pak, met een glimlach van oor tot oor poserend op de trappen van de school. Maar wie langer dan 1 seconde kijkt, ziet vrijwel direct wat er niet klopt: de tieners doen de nazi-groet.

Baraboo High School

De foto is gemaakt op de trappen van de Baraboo High School. Deze school, gelegen in Baraboo Wisconsin, telt bijna 1.000 leerlingen. Van deze 1.000 leerlingen is slechts 12% gekleurd. De foto werd waarschijnlijk in de lente gemaakt, maar werd deze week pas gepost op social media.

Mede door de opmerking van journalist Jules Suzdaltsey ging de foto viral: ‘if anybody from Baraboo High School in Wisconsin can clue me in on why it appears the entire male class of 2018 is throwing up a Sig Heil during their prom photos – that would be great.’

Racistische school

Niet lang daarna volgde een twist in het verhaal. De journalist werd overspoeld met verschillende berichtjes van oudleerlingen van Baraboo, die spraken over een nogal schokkend racistisch klimaat in de school. Een van de berichtjes: ‘Toen Trump de verkiezingen had gewonnen, renden studenten door de gangen terwijl ze “white power” riepen.’ Uit de berichten van de oudleerlingen bleek ook dat het de schoolleiding niet is gelukt om in te grijpen bij verbale, racistische beledigingen door blanke studenten.

Niet lang nadat de journalist alle reacties publiceerde op Twitter, kwam Baraboo High met twee verklaringen naar buiten. Het eerste statement stelde dat de ‘foto op geen enkele manier de educatieve normen en waarden van de school representeert of reflecteert.’ Ook stelt de school dat ze ‘een onderzoek zullen instellen om de verantwoordelijken te straffen.’

In een tweede verklaring roept de school ouders op om niet met de pers te praten. Ook de fotograaf van de foto, Peter Gust, heeft een verklaring geplaatst op zijn website. Hij zou de tieners de opdracht hebben gegeven om te poseren met de nazi-groet. In zijn bericht – waarmee hij de foto offline heeft gehaald – ontkent noch bevestigd hij zijn initiatief.

Auschwitz Memorial

Het officiële Twitter-account van Auschwitz Memorial reageert ook op de bizarre foto. Niet alleen biedt de organisatie aan om langs te komen voor extra educatie, ook benadrukt het nogmaals het belang van educatie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.