Boek je weg naar succes

Ze zijn hoogvliegers, carrièretijgers, powervrouwen. Gelukkig hielden ze hun kennis niet alleen voor zichzelf, maar schreven ze er een boek over zodat wij van ze kunnen leren. Drie inspiratiebronnen op een rij.

1. Sheryl Sandberg
Lean in – vrouwen, werk en de weg naar succes

De internationale bestseller van Sheryl Sandberg – de COO van Facebook – is voer voor kritische artikelen. Het venijn zit ‘m al in de titel ‘Lean in’: als je als vrouw een toppositie wilt bereiken, moet je vooral niet teveel zeuren en meer voor jezelf opkomen. ‘Te belerend!’ roept de een. ‘Wie is zij om te zeggen wat ik moet doen,’ zegt een ander. Lees je verder, dan kom je erachter dat ze pleit voor meer samenwerking tussen vrouwen, om elkaar te helpen hogerop te komen. En dat we best onze kop wat hoger boven het maaiveld mogen uitsteken. Het inspireerde ons tot groots denken, en wie weet jou ook.

2. Arianna Huffington
Het nieuwe succes – een toekomst vol kracht, wijsheid en evenwicht

Voor veel mensen moet er iets heftigs gebeuren voor ze wakker worden geschud. Zo ook bij Arianna Huffington. Op een ochtend kwam ze op de vloer van haar kantoor bij in een plas bloed. Ze was van pure uitputting en slaaptekort van haar stoel gevallen, met haar hoofd tegen de hoek van haar bureau. Na haar inzinking ontdekte ze een nieuwe waarde van succes. Traditionele normen van geld en macht maakten plaats voor een gezondere manier van werken met meer slaap, meer echt contact, meer mindfulness en een minder heftige telefoonverslaving. Ze onderbouwt haar persoonlijk verhaal met wetenschappelijke feiten. Heel fijn om te lezen.

3. Neelie Kroes
Hoe een Rotterdams meisje de machtigste vrouw van Europa werd

Gelukkig hoeft niet alle inspiratie uit Amerika te komen en hebben we ons’ eigen mevrouw Kroes nog. Het boek ‘Neelie Kroes’, is geen autobiografie, maar is een fijn en spannend verhaal over hoe Neelie Kroes als Rotterdams meisje uit een eenvoudig ondernemersmilieu wist uit te groeien tot de machtigste vrouw van Europa. Uiteraard lezen we ook hoe ze zich als vrouw staande houdt tussen al die mannen in grijze pakken. Ze wordt echt niet alleen de hemel in geprezen, zowel haar ups als haar downs worden besproken. Van Nikkelen Neelie kunnen we nog heel wat leren, dat is duidelijk.