Brrr: het wordt dit weekend zó koud dat er weleens sneeuw kan gaan vallen

sneeuw

Aan het zachte herfstweer komt dit weekeinde een eh… (tijdelijk) einde. Zet je maar schrap voor échte kou, wind én misschien zelfs – schrik niet – sneeuw.

Tot en met donderdag is het nog grijs en winderig herfstweer met temperaturen tussen de veertien en zeventien graden. Vrijdag slaat het écht om.

Écht koud

Vanaf de Noordpool komt dit weekend via Scandinavië koude lucht ons land binnen. Voor het eerst dit seizoen wordt het dan echt heel koud, weet Weeronline. Zeker zondag, maandag en dinsdag is het nog maar de vraag of de temperatuur overdag boven de tien graden uitkomt. Met vijf tot negen graden is het vijf graden kouder dan normaal voor de tijd van het jaar. Brrr…

Sneeuw

Door de lagere temperaturen daalt de sneeuwgrens in de Ardennen, de Eifel en het Sauerland naar 500 meter. Daardoor kan er op de toppen kort sneeuw blijven liggen. Ook wij kunnen te maken krijgen met natte sneeuw. De grootste kans daarop is op hooggelegen gebieden, zoals de Veluwe in Gelderland.

Wintertijd

Nú al sneeuw? Het klinkt misschien wat vroeg, sneeuw met Sinterklaas (die nota bene nog niet eens in het land is), maar dat is het niet. De eerste lichte sneeuwvlokken vallen in Nederland namelijk gemiddeld eind oktober in de hoger gelegen gebieden van het land. Toch worden we er een beetje melancholisch van. We gaan niet voor niets (voor misschien wel de laatste keer) de wintertijd in aanstaande zondag…

Voor wie een hekel heeft aan kou is er ook goed nieuws: vanaf dinsdag kruipen de temperaturen weer iets omhoog.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: iStock