Chlamydia?

Het is de meest voorkomende soa in Nederland. Een infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie, wat voor verschillende klachten kan zorgen; chlamydia.

Het vervelende aan deze soa is dat het niet altijd te merken is, maar dat het wel kan leiden tot onvruchtbaarheid. Veel mensen denken dat je de soa alleen kan oplopen via penetratie. Helaas kan dit ook door direct contact met de slijmvliezen van de geslachtsorganen. Condooms verkleinen de kans op het oplopen van chlamydia!

Regelmatig testen
Uit eerdere screenings van het expertisecentrum Soa Aids Nederland blijkt dat een op de tien jongeren die genezen zijn van chlamydia, een jaar later opnieuw besmet raakt met de soa.  Ik vraag me dan af waar dat door komt. Is dit omdat het ergens in je lichaam blijft hangen of omdat ze ‘onvoorzichtig’ verder gaan?

Zo’n driehonderdduizend jongeren tussen de 16 en 29 uit de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg ontvangen een oproep om mee te doen aan de derde ronde van de jaarlijkse Chlamydia screening. De kans om geïnfecteerd te worden met de soa is bij deze doelgroep namelijk groot. Daarom is het belangrijk om regelmatig te testen.

Thuistest
Veel vrouwen gaan liever niet naar de dokter of een instantie voor een test. Ook al wordt er alleen bloed of een uitstrijkje genomen, het lijkt en is voor sommigen een grote stap. Gelukkig zijn er nu ook thuistesten, wat de drempel een stuk lager maakt voor het doen van een test. Deze testen zijn er niet alleen voor Chlamydia, maar ook voor Candida en Syfilis.

Ik vind het maar een beangstigend idee dat je er niks van hoeft te merken en toch onvruchtbaar kan raken. Een thuistest is vrij eenvoudig en neemt nog geen half uur van je tijd in beslag. Wanneer de test positief (dus eigenlijk negatief) is, kan je met de test naar de huisarts. Chlamydia is in een vroeg stadium eenvoudig te genezen met antibiotica.

Natuurlijk gaan we ervan uit dat iedereen veilig bezig is, maar mocht je twijfels hebben, dan is het doen van een test nu (hopelijk) een kleinere stap!

CC foto: Miss Brendalina Badchild