Claudia Straatmans: ‘Het weekend is voor mijn gezin, daar komt zelfs een modeshow van Olcay Gulsen niet tussen’

Op 18 november vindt de eerste editie van Breakfast College by VIVA400 plaats; een netwerkontbijt met inspirerende gesprekken, praktische info en coole tips. Je kunt er onder andere een panelgesprek tussen Tweede Kamerlid Ingrid de Caluwé, RTL-nieuwslezeres Merel Westrik en Nouveau-hoofdredacteur Claudia Straatmans bijwonen. Die laatste vroegen we alvast naar haar drukke leven, haar moederschap, haar voorbeelden en natuurlijk naar haar lievelingsontbijt.

Je bent onlangs gestart als hoofdredacteur van Nouveau. Waarom past dit tijdschrift bij jou?

“Nouveau is de zevende glossy waar ik redactioneel leiding aan geef. Je kunt dus wel zeggen dat ik een echte glossytijger ben, én dat ik het klappen van de zweep ken als hoofdredacteur. Nouveau is een merk voor ageless vrouwen. Daar bedoelen we mee dat de harde kern van onze lezeressen 40+ is. Maar iedereen die zich herkent in de steekwoorden Stijl, Substantie, Smaak en Spirit, is van harte welkom als lezeres en abonnee. Mijn taak is om het merk Nouveau 360 graden verder uit te bouwen. Het potentieel is in elk geval enorm. Kijk maar naar de statistieken: de grootste groei onder digitale gebruikers zit in de 45+-markt. Als ik alleen al naar mezelf en mijn vriendinnen kijk – ook allemaal de 45 voorbij: we zitten dag en nacht op onze smartphone te loeren, verslaafd als we zijn aan Facebook, Instagram en inspirerende blogs en vlogs. Er was nog nooit zo veel inspiratie voorhanden 24/7. Heerlijk, daar knap ik van op.”

Ik heb een heel geëmancipeerde man, met dank aan m’n schoonmoeder

Hoe combineer je die drukke baan met het moederschap en je sociale leven?

“Ik werk fulltime, mijn man werkt vier dagen. En mijn dochter van tien gaat vijf dagen naar school en is pas om 15.30 uur uit. Voor haar is er drie dagen in de week opvang, of ze fikst een speelafspraak bij een vriendinnetje. Zielig? Welnee. Doordat ze liever bij een vriendinnetje speelt, heeft ze al een compleet onderhandelingsscala onder de knie. En daarbij ziet ze ook de voordelen van mijn baan: mee naar de première van ‘The lion king’, front row bij een modeshow. Mijn grootste zegen is dat ik een geëmancipeerde man heb. Mijn schoonmoeder heeft hem al van jongs af aan mee laten helpen in huis – Thanks schoonmem! Dus moeders van Nederland: voed uw zonen geëmancipeerd op.

Verder moet je goed plannen en duidelijk zijn. Door de week werk ik, dan zijn zakendiners en andere avondverplichtingen part of the game. Het weekend is voor mijn gezin. Daar komt zelfs een Olcay Gulsen met haar spectaculaire zaterdag-modeshows niet tussen. En had ik combineren al genoemd? Door op persdiners je vriendinnen uit het vak weer te spreken, sla je twee vliegen in één klap. Maar het allerbelangrijkste: je hoeft niet alles te doen, je hebt de keuze. En ik kies graag voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, ook in mijn sociale leven.”

Vrouwen moeten hun eigen broek kunnen ophouden

Wat hoop je andere vrouwen mee te geven door je deelname aan het panelgesprek tijdens Breakfast College by VIVA400?

“Ik heb zelf een Afro-Amerikaanse dochter – we adopteerden haar toen ze net geboren was. En ik merk aan haar hoe wit het mediabeeld is. Laatst was ze mee naar mijn werk, zag wat covers en vroeg: ‘Mama, waarom staan er alleen witte mevrouwen op de voorkant?’ En daar heeft ze een punt. Ik denk dat ik een van de weinige hoofdredacteuren ben, samen met Kirsten Steenvoort van VIVA, die probeert meer kleur in de media te krijgen. Op een natuurlijke manier, zoals gemengde vriendengroepen ook gevormd zijn. Ik kom zelf uit de Achterhoek, daar was het niet zo logisch om in de media te gaan werken, maar ik heb toch doorgezet. Ook vanuit mijn drive: elke vrouw is het waard. Ik hoop dat ik andere vrouwen kan inspireren met het verhaal ‘waar een wil is, is een weg’. En ja, ik vind dat vrouwen hun eigen broek moeten kunnen ophouden. Wees zelfstandig, verdien je eigen geld en zorg voor een groot netwerk van vriendinnen. Iedereen krijgt klappen in het leven, ik ook. Dan is het zó fijn om een netwerk om je heen te hebben en op je eigen zelfstandigheid te kunnen vertrouwen.” 

Van wie kreeg jij het beste carrièreadvies?

“Ellin Robles, mijn Surinaamse vriendin en voorvechtster van de vrouwenstrijd. Ze is helaas overleden. ‘Probeer geen vriendjes te zijn met je personeel,’ zei ze altijd. Vind ik moeilijk hoor, ik ben een gezelligheidsdier. Maar ik snap wel wat Ellin bedoelde: als leidinggevende zit je soms ook aan een andere kant van de tafel en moet je een vervelende boodschap geven aan mensen met wie je werkt.”

Wie is je voorbeeld?

“Mijn huidige baas Louise van Nispen, domain director women bij Sanoma. Ze is altijd vol energie, en enorm straight. Ik hou van duidelijke mensen.” 

Het ontbijt wordt gezien als belangrijkste maaltijd van de dag. Neem je altijd de tijd om te ontbijten?

“Zonder ontbijt ben ik niet vooruit te branden. Ik drink altijd twee glazen water voordat ik uit bed stap. Dat heb ik van mental coach Tony Robbins geleerd, met water energize je de cellen in je lichaam. Na het douchen val ik aan op mijn schaaltje kwark, granola en blauwe bessen. Geeft me een fris & healthy gevoel. Ooit was ik verslaafd aan boterhammen met een laag hagelslag. Nou, ik was om tien uur al moe. Dat wil ik niet meer. Ik wil de hele dag ruim in mijn energie zitten, dat moet ook wel met een baan als hoofdredacteur.”

Wat hoop jij dat er tijdens Breakfast College by VIVA400 op de ontbijttafel staat?

“Kwark en granola – de lekkerste granola is die van bakkerij Paul Année uit Amsterdam. Ik kan echt in een dipje belanden als mijn blauwe bessen op blijken te zijn. Dus VIVA, zorgen jullie voor blauwe bessen?”

Meer horen over Claudia’s ideeën? Kom naar Breakfast College by VIVA400 op 18 november. Woon het panelgesprek bij, volg een interessante workshop, krijg kleding- en beautyadvies voor zakelijk succes en eet een heerlijk ontbijtje! Klik op de button om tickets te bestellen. 

bc-button