Clubhouse: dít is wat deze nieuwe hype precies is en zo werkt de app dus

Je hebt er misschien al van gehoord of via sms een uitnodiging ontvangen: Clubhouse. Dé app van het moment. Maar hoe werkt het in vredesnaam? 

Een vraag die de gemoederen bezighoudt, blijkt uit rondvraag op onze redactie.

Geen seks

Ik werd uitgenodigd door een collega en ik dacht gelijk: ‘Maar is dit dan geen datingapp voor singles?’. Aangezien ik allang voorzien ben van man en kinderen leek het mij niet zo nodig om de app te downloaden. Toch maar gedaan, want Clubhouse is dus géén datingapp. En nee: je gaat er ook niet in housen. Het interessante zit ‘m eigenlijk gelijk in dat exclusieve: je moet een invite krijgen van iemand anders die al lid is, om mee te mogen doen.

Geef je mening

Vervolgens kun je in de app kletsen en luisteren in allerlei verschillende ‘rooms’. Over ‘parenting’, ‘wellness’, ‘beauty’, ‘politics’, ‘faith’, ‘bring a drink and meet’ – om maar wat te noemen. Je klikt gewoon al je interesses aan. En nee, het heeft niets met daten, singles of seks te maken. Je praat over onderwerpen die jij boeiend vindt. Ik noem maar wat: ‘wel of niet schaatsen?’. ‘Voorstander van een avondklok tot 2 maart?’. ‘Kinderopvang gratis maken voor alle ouders?’. Dat soort dingen: politiek, actueel, scherp. Dat zijn de dingen waar je over mee kunt lullen: wel zo lekker dus, op je bank met je mobiel in je hand. Niet alleen typen, maar ook écht inspreken of naar andere stemmen luisteren. En je komt nog eens nieuwe mensen tegen, met wie je anders níet zo snel zou kleppen. Goed voor je professionele netwerk, dus.

Lees ook
Tessa: ‘Als je een ruggenprik wilt dan moet je die altijd kunnen krijgen, toch?’ 

Wereldwijde vrienden

De site van de nieuwe ‘hot and happening’ app geeft overigens dit als officiële beschrijving: ‘The company describes itself as “a new type of social product based on voice that allows people everywhere to talk, tell stories, develop ideas, deepen friendships, and meet interesting new people around the world.’ Het is dus een soort podcast eigenlijk, maar dan eentje waar je aan mee kunt doen. Het fijne is: alles wat je zegt of hoort, blijft in de app. JE kunt niets opnemen of delen buiten Clubhouse om. Het verdwijnt ook weer vanzelf: dus maak je geen zorgen om blunders of andere ongein. Nou is het eigenlijk dus heel simpel, maar je hebt 1 ding nodig: een uitnodiging. Als je bent uitgenodigd, mag je op jouw beurt weer 5 anderen uitnodigen. Toch maar even rondvragen bij je vrienden, wie er nog een invite over heeft? Want wil je meedoen met de laatste hype in 2021, dan is Clubhouse all you need.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Mashable | Beeld: Getty
Tessa (31) is Redactiemanager Online van VIVA en VIVA Mama. Ze woont in Amsterdam met haar man en zoontjes. Ze is moeder van een tweeling, Bodi en Daaf (1). Volg haar dreumesavonturen op Instagram: @tessaheinhuis.