Oei: groot deel werknemers denkt dat collega niet echt ziek is

Collega niet ziek

‘Is die ene collega nu alweer ziek? Dat kan toch niet?’ Enige argwaan wanneer iemand zich afmeldt wordt steeds gewoner. Sterker nog, wel 58 procent van de werknemers gelooft niet dat een collega écht ziek is en gewoon zou kunnen werken.

Hiervoor werden 1.038 Nederlanders in loondienst onder de loep genomen. Dit werd gedaan in opdracht van XpertHR. Wat blijkt? Vooral bij oudere werknemers is er veel achterdocht. Wel 71 procent van de deelnemers die 60 jaar en ouder waren denken dan ook dat collega’s soms thuis blijven terwijl ze niks onder de leden hebben.

Lees ook:
Na een tijd dezelfde kledingstijl als je collega? Dit is hoe het komt

Collega niet ziek

Waarom ze dit vermoeden? Wieneke Brandt van XpertHR heeft daar wel een verklaring voor. Het zou namelijk alles te maken hebben met de tijd waarin ze opgegroeid zijn. ‘Die generatie is over het algemeen wat calvinistischer ingesteld en meldt zich niet snel ziek. Bij een ander zullen ze een ziekmelding dan eerder als onterecht zien’, verklaart zij tegenover het AD.

Vergeten werknemers

Ook kan de onvrede bij deze groep zorgen voor een dergelijke sceptische instelling. Ze moeten namelijk nog best wat jaren werken, maar worden vaak vergeten in grotere organisaties. ‘Ik kan me voorstellen dat je dan wat pessimistisch wordt over je werk en je collega’s’, vervolgt Brandt. ‘Bovendien, als een ander zich veel ziek meldt, komt het werk bij jou terecht. Dat stemt ook niet vrolijk.’

Geen zin

Maar is het ook echt terecht, deze vermoedens? Nou een beetje wel. Wel 12 procent van de deelnemers geeft namelijk aan eigenlijk gewoon geen zin te hebben gehad die dag en zich daarom ziek te hebben gemeld. De groep 30ers zou dit het meeste doen en zelfs 16 procent geeft aan ooit werkziek te zijn geweest.

Ongemotiveerd

Een gebrek aan motivatie is volgens Wieneke dan ook een zorgelijk signaal. Maar een onterechte ziekmelding kan ook ontstaan door een te hoge werkdruk, zo legt ze uit. ‘Als het werk mensen te veel wordt, halen ze minder plezier uit hun baan en raken ze hun motivatie kwijt. Dan wordt de drempel lager voor iemand om zich zomaar ziek te melden. Of diegene heeft te veel hooi op de vork moeten nemen en stevent af op een burn-out, of diegene is zo ontevreden en ongemotiveerd dat hij of zij na verloop van tijd op zoek gaat naar een andere baan.’

Bron: Libelle | Beeld: iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Een grote droom is dan ook om een keer naar de Toppers te gaan, maar tot die tijd moet ze het doen met haar slechte afspeellijst op Spotify. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken.