Crush op je collega? Zo pak je dat slim aan

crush

Ga je iedere dag een tikkie zenuwachtig en met een big smile naar je werk, omdat je een crush op één van je collega’s hebt? Je bent niet de enige. Uit eerdere peilingen van NationaleVacaturebank.nl blijkt dat de helft van de Nederlanders wel eens een relatie had met een collega. Hierbij onze tips hoe je je vlinders onder controle houdt en wanneer je ‘uit de kast’ komt als je kantoorflirt opeens serieus wordt.

Hou het nog even voor jezelf

Ook als je aan niets anders meer kunt denken en twee kilo bent afgevallen omdat je geen hap door je keel krijgt: hou je gevoelens voor jezelf. Als het blijkt dat na twee of drie weken de vlinders een stille dood gestorven zijn, hoeft niemand iets over deze crush te weten. Behalve je vriendinnen buiten je werk, natuurlijk.

Jullie dates zijn privé

Als er na een paar weken nog steeds gefladder in je buik plaatsvindt, start dan het flirten! Beantwoordt je object d’amour je steelse blikken en loopt hij met je te geinen? Duidelijke tekenen dat je ook bij hem/haar in de smaak valt.  Wanneer jullie samen in de kroeg belanden, post daar dan geen foto’s van op social media. Noem ook zijn/haar naam niet extreem vaak tegen je collega’s. Zij prikken daar zo doorheen. Nog steeds geldt dat deze fling zo weer voorbij kan zijn en ook daarna wil je nog zonder irritant geroddel kunnen werken. En niet onbelangrijk: vind uit of je crush bezet is. Zo ja, dan kan een affaire nogal gecompliceerd worden. Niets breekt de 9 tot 5-mentaliteit beter dan een potje flirten, maar is het vele gedoe dat het kan opleveren waarschijnlijk niet waard.

Blijf professioneel en maak afspraken

Daten jullie steeds vaker en wordt jullie gescharrel serieuzer? Ondanks dat je hormonen door je lijf gieren, blijf je professioneel als jullie aan het werk zijn. Gegiebel, stiekeme kusjes en vozen op het toilet vallen niet onder die noemer, dus bewaar dat zoveel mogelijk voor thuis. En niet het leukste deel als je net een verse, nieuwe vlam aan de haak hebt geslagen, maar wel verstandig: bespreek hoe jullie het aanpakken als het toch over gaat tussen jullie. Dat bespaart later een hoop awkward momenten bij de koffiemachine, mocht het toch stuklopen. De collega’s met wie je het meest close bent, hebben ondertussen waarschijnlijk wel door dat er ‘iets’ aan de hand is.

Come clean

Is het na een paar maanden echt dikke mik tussen jullie? De meeste bedrijven hebben een soepel beleid als het op relaties tussen collega’s aankomt. Licht je meerdere in, voordat hij of zij het van iemand anders hoort. Vertel het, ook als dit volgens de policy van jullie bedrijf niet hoeft. Zeg je baas ook dat je werk niet zal lijden onder deze relatie. Als het gelukt is alle kriebels onder controle te houden de afgelopen maanden, heb je dat al laten zien. Wanneer je nieuwe liefde niet je baas is of jij die van hem/haar, hoeft er geen enkel probleem te zijn en kunnen jullie waarschijnlijk gewoon samen blijven werken.

Wees inlevend naar je collega’s toe

Vertel ook open en eerlijk aan je collega’s dat jullie een relatie hebben. Je collega’s kunnen misschien het idee hebben dat jij door deze relatie makkelijker aan bepaalde informatie komt of wordt voorgetrokken. Bewijs ze door je eigen, professionele zelf te zijn dat dit niet het geval is.

Hou werk en privé gescheiden

Je lieverd even een knuffel geven bij het kopieerapparaat of een kusje tijdens de lunch: doe het niet. Je collega’s kunnen zich hieraan ergeren, zonder dat je dat weet. Ook bakkeleien over boodschappenlijstjes of wanneer jullie naar Ikea gaan doe je pas als de kantoordeur achter jullie dichtvalt.

Bronnen: Businessinsider, Cosmopolitan en Huffingtonpost
Beeld: via Etsy