Cursus zakelijk worden

Mijn elevator pitch is klaar (elevator pitch: check). De netwerkbijeenkomsten beginnen hun vruchten af te werpen. Het praten over opdrachten gaat goed. (Netwerken: check) (Acquisitie: check). Nu de volgende stap: praten over geld. (UNcheck!)

Daar ben ik dus geen held in. Mijn zakelijke instelling is zo bagger als een niet uitgedregde sloot. De woorden ‘offerte’ en ‘factuur’ jagen mij enigszins angst aan. Brr.. Maar als startende ZZP’er is het toch handig commercieel te denken. Probleem: ik doe teveel vrijwillig en te weinig betaald werk. Als ik niet uitkijk zit ik over twee maanden met een groot glas water voor m’n neus te knagen aan een stuk droog brood.

Dus: ik word zakelijk. Met ingang van vandaag. Minder vriendendiensten, meer zakelijke opdrachten. Om maar meteen te beginnen bedenk ik een redelijke dagprijs. Helaas bestaan voor zelfstandigen geen vaste tarieven.

Ik bedenk -met diepe frons in mijn voorhoofd- een bedrag dat niet te hoog is (net afgestudeerd), maar vooral ook niet te laag (wel met 9 mijn papiertje gehaald). Maar welke prijs kan ik stellig tegen een opdrachtgever zeggen zonder dat het schaamrood me naar de kaken stijgt?

Oh bugger, wat is dit moeilijk. Dan begin ik maar met een uurloon. Voordeel: de werkgever hoeft voor mij geen bureau aan te schaffen. Mijn MacBook werkt nog prima en staat bomvol handige programma’s. Ik ben flexibel, zorg zelf voor mijn vakantiegeld én mij hoef je niet te betalen als ik met 39 graden koorts, rillerig van de Mexicaanse griep op bed lig. Dat wordt een top uurloon dus. En dan nu het bedrag..

Gelukkig zijn er boeken, veel boeken, die me helpen bij deze fase. Met een boodschappentas vol papierwerk als ‘Eigen Baas Tips & Trucs‘ en het ‘Handboek Zelfstandigen‘ loop ik de Coffee Company binnen. Dan gaan we maar weer kennis opdoen. Zodat ik een goede en vooral zakelijke ondernemer word. Wish me luck!

© foto: privé-bezit