D66 wil vrouwenquotum: ‘We hebben een hamer nodig om de apenrots plat te slaan’

d66 vrouwenquotum

D66 maakt zich hard voor een vrouwenquotum in het bedrijfsleven. Van de tien bestuurders van beursgenoteerde bedrijven moeten er voortaan verplicht drie vrouw zijn. Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) moet dat afdwingen.

Sinds 2013 moeten de 5.000 grootste bedrijven van Nederland hun best doen om te zorgen dat de leiding voor 30 procent uit vrouwen bestaat. Zo’n streefgetal schiet volgens Tweede Kamerlid Vera Bergkamp echter niet op.

‘Ik ben tot nu toe tegen quota geweest, maar ik zie gewoonweg veel te weinig vooruitgang,’ zegt Bergkamp. ‘We hebben een hamer nodig om de apenrots plat te slaan. Een tijdelijk vrouwenquotum is die hamer.’

Acht jaar de tijd

Bergkamp wil de 88 bedrijven met een beursnotering, waar nu nog maar een op de twaalf bestuurders vrouw is, acht jaar de tijd geven om het doel alsnog te halen. In dat tijdsbestek benoemen of herbenoemen ze hun bestuurders minstens twee keer. Als ze zich hier niet aan houden, en na acht jaar opnieuw een man willen aanstellen, dan moet de overheid die benoeming blokkeren.

Overheidsinstanties doen het wat beter dan bedrijven, maar mogen er van Bergkamp nog wel een schepje bovenop doen. Daar zou de top 40 procent vrouwen moeten tellen.

 Lees ook: Waarom een wettelijk vrouwenquotum volgens deze topvrouw juist averechts werkt

Geen verantwoording = boete

De 5.000 grootste bedrijven moeten op dit moment, als ze tekortschieten, al uitleggen waarom dat zo is. Maar niet iedere onderneming houdt zich daaraan. Dat komt ze voortaan op een boete te staan, als het aan Bergkamp ligt.

Bergkamp hoopt dat het quotum na twaalf jaar niet meer nodig is. Ze wil tegen die tijd kijken of het kan vervallen of toch nog moet blijven.

Nog geen meerderheid

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) beslist dit najaar of ze bedrijven inderdaad gaat dwingen meer vrouwen te benoemen. In de Tweede Kamer is tot dusver geen meerderheid voor een quotum.

Op de hoogte blijven van de leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.