Dit is de reden dat februari maar 28 dagen heeft

Misschien heb je het je altijd al afgevraagd maar was je net een tikkie te lui om het uit te zoeken. No worries, wij hebben het antwoord voor je. Het heeft te maken met de winter, Romeinen en heerlijk portie egotripperij.

Voor de uitleg moeten we terug naar het Romeinse tijdperk. De eerste kalender van de Romeinen telde tien maanden; van maart tot december. Onze voorvaderen telden de winter voor het gemak namelijk niet mee, want dan kon er toch niet op het land verbouwd worden. Uiteindelijk bleek dat toch niet te werken en voegden de Romeinen januari en februari toe aan hun kalender. Het jaar had daarmee 355 dagen.

Hoogzomer in september

De Romeinen stuitten vervolgens op een nieuw probleem: de kalender liep niet meer gelijk met de seizoenen en ineens was het in september hoogzomer. Julius Caesar besloot daarom de kalender op de stand van de zon te baseren: de Juliaanse kalender. Daarmee kreeg de kalender z’n huidige 365 dagen, met een keer in de vier jaar een schrikkeljaar omdat de aarde 365-en-een-kwart-dag nodig heeft om rond de zon te draaien.

Februari moet het ontgelden

Ceaser vernoemde de maand juli(us) naar zichzelf én besloot daarnaast dat die maand extra lang moest duren, net als de maand erop. Die dagen moesten ergens vandaan komen en zo komt het dat er een schamele 28 dagen voor februari overbleef.

Maar niet getreurd, zo zijn we sneller bij de lente. Tenminste, voor ons gevoel dan.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron NOS | Beeld Getty Images
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.