Daten: wat als je meer betaalt dan je vriend?

date-betaalt-minder-viva-geld-forum

Elke donderdag geven we je een kijkje in een populair topic op het VIVA-forum. Deze week: mijn nieuwe vriend is nogal relaxt over geld, ten nadele van mij.

‘Ik betaal wel, dan betaal jij gewoon de volgende keer.’ De vriend van forummer hieperdepiephoeraindegloria doet niet moeilijk over geld. Hij betaalt het weekendje weg, zij het eten, de benzine en de twintig euro voor het huisje die hij tekortkwam. Wanneer ze met zijn kinderen naar de bioscoop gaan, gaat hij ervan uit dat zij de kaartjes ophaalt, waarna hij ter compensatie ’s avonds het eten betaalt. Toch zit het haar dwars. Haar uitgaven zijn namelijk hoger. Ze vindt het niet eerlijk dat zij als vrouw meer betaalt, maar wil ook geen vrek zijn. Wat vinden de andere forummers:

Beeld iStock
  • -Nienke- : “Ik vind het vooral raar dat je dit soort dingen nu al niet kunt (of: denkt te kunnen) bespreken. Als iets niet helemaal vanzelf loopt, op welk gebied dan ook, dan is het wel fijn als je daarover met elkaar kunt praten.”
  • Ttass30: “Je kunt het toch op elkaar afstemmen? Mijn vriend verdient meer dan ik. Ik vind het juist lastig dat hij vaak degene is die betaalt. Op een gegeven moment is het een kwestie van loslaten. Hij vraagt er niets voor terug.”
  • Klubnika: “Ik zou het zeker niet proberen te vergeten. Ik had ooit ook zo’n ‘vriend’ die relaxt deed over geld, maar het wel zo wist te draaien dat ik degene was die altijd het meeste kwijt was. Om mij vervolgens uit te maken voor gierig omdat ik er iets van zei. Precies op dezelfde manier: om de beurt iets betalen, maar zijn deel was vaak nét iets minder.”
  • Oakes: “Wat heeft het ‘vrouw-zijn’ te maken wie wat moet betalen? Het kan zijn dat hij niet in de gaten heeft dat dit voor jou behoorlijke uitgaves zijn. Misschien wilde hij je eerst met veel bravoure naar binnen harken, terwijl hij zelf eigenlijk geen cent heeft. Je weet het niet. Kaart het aan. En laat alsjeblieft dat vrouw-zijn buiten beschouwing. Je bent toch geen vrouw uit het Victoriaanse tijdperk?”
  • Jejoue: “Ik zou relaxt voorstellen voortaan ieder voor zich te betalen. Heel gek, maar mensen die ‘relaxt’ met geld zijn, betalen altijd minder.’’
  • Rosepudding: “Wat vermoeiend om steeds de score bij te houden. Dat jij deze week toevallig iets meer betaald hebt, trekt zich volgende week of maand toch wel weer recht als hij weer iets betaalt of jullie ergens met zijn auto naartoe gaan?”
  • Prinsesmaxima: “Ik snap wel dat er iets gaat rinkelen. Het is niet zozeer het gedoe over het geld, maar hij komt nu een beetje berekenend over. Ik zou er ook van balen als ik vorige keer al extra geld heb moeten bijleggen voor dat huisje, en nu maar even de bioscoopkaarten moet afhalen. Ik zou voorstellen je eigen deel te betalen. Loopt het raar, sla dan flink je slag in de bios wanneer hij aan je vraagt wat je wilt eten en drinken. Misschien leuk om te zien hoe hij dan reageert.”
  • MinkeDeWit: “Het man/vrouw-gebeuren vind ik alleen relevant voor de eerste paar dates, dan betaalt de man. Daarna kan het om en om, maar precies splitten vind ik wel heel suf. Gewoon een beetje naar ratio.”
  • Frizz: “Ik zit zelf niet erg op m’n centen, het is dus ook nog nooit in me opgekomen om de benzinekosten te berekenen. Tenzij het weekendje weg echt naar Verweggistan was ofzo.”
  • Gebruna: ‘‘Misschien zitten die paar tientjes verschil je niet eens dwars, maar is het vooral je gevoel. Hij biedt aan de accommodatie te betalen en jij betaalt de benzine en twee etentjes. Maar als dan de accommodatie afgerekend wordt, moet je ineens twee tientjes bijpassen. Dat voelt toch armoedig? Alsof hij heeft bedacht dat ‘dit’ de (zijn) kosten maximaal mochten zijn. Hij heeft toch een bankpasje? Of staat er niets op zijn rekening?”

Wat vind jij: moet het kunnen of niet?