Daten met een Moslim

“Het stinkt niet, het ruikt anders”. Dat was wat mijn moeder mij toebeet toen ik zei dat ik het zo vond stinken bij dat Hindoestaanse gezin van een straat verderop. Hoewel ik het zelf niet besefte, was mijn basis gelegd.

Antropologen zijn nergens zo goed in als elkaar in twijfel trekken. De gemiddelde discussie begint met een excuus. . “Ok ik ga nu “wij” en “zij” zeggen, maar we weten dat we dat eigenlijk niet mogen doen”, terwijl dat de desbetreffende dame het zegt maakt ze in de lucht aanhalingstekens met haar vingers om “wij” en “zij” te benadrukken. U begrijpt de liefde was snel over tussen mij en de faculteit. Ik was waarschijnlijk de meest politiek incorrecte antropoloog die er rondliep.

Vooroordelen

Toch beschouwde ik mijzelf altijd als redelijk open, respectvol en vooral geïnteresseerd in anderen en al die vooroordelen waren aan mij niet besteed. Tenminste dat dacht ik altijd.
Sinds kort ben ik aan het daten met een Jeminitische jongen en ik vind het moeilijk. Het taalverschil, de culturele verschillen en vooral de vooroordelen daarover.

Positie van de vrouw
De standaard reactie is of ik überhaupt wel weet “hoe ze daar over vrouwen denken”. De jongen in kwestie is vriendelijk en belezen, maar in zijn conversatie ook wel opdringerig. De I luv you’s zijn niet van de lucht en ik weet niet zo goed wat ik er van moet denken, of hoe ik het moet
interpreteren. “Zie je wel, hij probeert misbruik van je te maken”, ik hoor het gonzen in mijn achterhoofd. Ik voel hoe ik diep van binnen toch behoedzaam ben en hem eigenlijk niet vertrouw. Maar waarom vertrouw ik hem niet?

Seks
Ik laat het aankomen op een confrontatie waarin ik alles wat ik mezelf heb wijsgemaakt op hem afvuur. Wat wil hij nou eigenlijk? Waarom vindt hij mij dan zo bijzonder, hij kent me niet eens. Seks? Dat was de verboden vraag. Hij kijkt verdrietig en zegt heel beheerst dat als hij op seks uit was hij wel een hoer zou zoeken. Hij spuugt de woorden bijna uit. Daarbij seks voor het huwelijk is haram en als ik dat niet wil gebeurt dat niet.

Huwelijkse voorwaarden
Ik sta met mijn mond vol tanden en weet niet meer wat ik moet denken. Hoezo huwelijk? Is Ali toch een beetje opdringerig en heeft hij mooie praatjes die hij op me afvuurt omdat ik onzeker ben, of interpreteer ik al zijn woorden als opdringerig omdat hij Ali heet?
Hij zegt dat hij het jammer vind dat ik me bang heb laten maken, maar als ik geen contact meer wil hij het hierbij zou laten. Ik schaam me, dat ik hem zo verkeerd heb ingeschat.

Twee dagen later gaat mijn telefoon, het hele I luv you, I miss you, I think always of you, If you want we marry, begint weer van voor af aan. Misschien heb ik hem toch niet zo verkeerd ingeschat.

Foto: Flickr.com