De Baviaan met de rode billen

Dit stukje gaat niet over het dierenrijk. Dit stukje gaat over tv-presentatoren.

Oh Nynke, je hebt zeker weer zo’n domme theorie
Ja inderdaad, ik heb weer een theorie. Ik noem deze theorie graag ‘De Bavianentheorie’. Waarom dan? Nou, hierom: Bavianen zijn de gaafste apen van het apenrijk. Het probleem is dat niemand dit weet. Iedereen denkt dat Chimpansees de gaafste apen zijn. Een hardnekkig misverstand. Chimpansees dóen net alsof ze supergaaf zijn. En vooral: superslim. Let maar eens op als je ze in de dierentuin ziet.

Zitten ze zich een beetje uit te sloven. Je ziet ze denken ‘Michael Jackson had één van ons als huisdier!!!’ en ‘Wij zijn lekker slimmer dan Bonny St. Claire!!!’ Pff, alsof het een prestatie is. En daarnaast: a-kwadraat plus b-kwadraat is niet banaankwadraat, dus hou maar op je zo uit te sloven.

Nee, dan Bavianen
Bavianen zijn veel gaver. Die jonkies zijn soms wel een beetje druk, en trekken verder de hele dag alleen maar vlooien uit elkaars reet, maar de oudjes. Oh, oude Bavianen. ‘De bazen van de club’, zou men zeggen als Bavianen zich ook met Nederlandse hiphop bezig zouden houden. Die oude Bavianen zitten de hele dag op de Bavianenrots. Op hun dikke rode reet. Ondertussen worden ze gevlooid door hun onderdanen. En verder kijken ze de hele dag alsof ze willen zeggen: whatevs.

Nu, Nynke, dit stukje zou gaan over presentatoren
Oh ja. Nu kun je het Nederlandse presentatorengilde ook onderverdelen in chimpansees en bavianen. Matthijs van Nieuwkerk is duidelijk een Baviaan. Die laat zich lekker ontvlooien door al zijn aanbidders en komt verder alleen met zijn reet van zijn rots af om een televizierring in ontvangst te nemen.

Pieter Storms is duidelijk een Chimpansee. Die denkt dat ie echt weer helemaal terug is, maar ondertussen denkt iedereen: djiez, hij is echt de handtas van zijn vrouw geworden. Jeroen Pauw is ook een Baviaan. Eigenlijk zijn al die grootverdieners bij de omroep wel Bavianen.

Becoming a Baviaan
Nu zijn er ook altijd presentatoren die hard op weg zijn om Bavianen te worden. Die eerst jaren gespendeerd hebben met het oprapen van nootjes voor de échte rode billen, maar nu op het punt staan om zelf te shinen. Het proces van Kleine Baviaan naar Grote Rode Billen (hihi, het lijken wel indianennamen) is een delicaat proces. Genoeg mensen zijn halverwege gestrand.

Daphne Bunskoek bijvoorbeeld, had een hele dikke Baviaan kunnen worden. En nu zit ze achter de schermen. Beau van Erven Dorens had ook gewoon een talkshow moeten krijgen, dan was hij definitief een Grote Rode Bil geworden. Nu met ‘Hole in the Wall’ begint hij steeds meer op een chimpansee te lijken. Hij gaat dan ook teveel om met Gerard Joling. Dat is voor geen enkele aap goed, al steek je er wel lekker intelligent bij af.

Ik heb ook nog een theorie over de Gibbon hoor
Toen Jelle Brandt Corstius aankondigde dat hij Zomergasten ging presenteren, hielden verschillende mensen, waaronder ik, hun hart vast. Jelle was namelijk ook omhoog aan het klimmen, als Baviaan zijnde. En als dat nou niet zou klikken, tussen hem en Zomergasten, zou hij zomaar zijn plek kwijt kunnen raken, en forever een Gibbon kunnen worden. Van een Gibbon denkt iedereen namelijk altijd: Hoe zien die er ook alweer uit? En als de Gibbon dan gegoogeld is, zie je: hij heeft een radiohoofd.

Die zie je dus nooit meer terug, die Gibbons. Frank Masmeijer: een Gibbon. Rob Fruithof: een Gibbon. Iets zegt me dat Frits Sissing en Sipke Jan Bousema over tien jaar ook Gibbons zijn. In ieder geval geen Bavianen.

Gelukkig lijkt het prima te boteren tussen Jelle en zijn programma. Vooral na de aflevering van afgelopen zondag, met Maarten ‘t Hart, waren de kritieken volgens mij overwegend positief.

Still in the running of becoming Hollands Next Baviaan, die Jelle. Het zal mij benieuwen.

CC Foto: ewen en donabel