De Belgen tegen de Nederlanders

Expeditie Robinson zou een strijd van overleven moeten zijn, maar in plaats daarvan staat het tv-programma al weken in het teken van België versus Nederland.
Zolang ik de serie al kijk, is dat volgens mij al het geval. Er wordt niet gekeken naar je visvang-skills of hoe goed je uit de verf komt tijdens een opdracht, maar uit welk land je komt.

Sjaak
Vooral de Belgen hebben er een handje van. Ik ergerde me kapot aan Jean Claude van Damme-stuntman Olivier, die het duidelijk hoog in z’n bol had en samen met zijn Belgische teammaatjes besprak welke Nederlander ze het beste eruit konden werken. Daardoor was Fajah Lourens als eerste de sjaak.

Sweet revenge
Geheel onterecht, want Fajah is energiek, sterk, positief en daarmee een goede kandidaat voor de overwinningstitel. Dat blijkt wel uit de wekelijkse battle die ze moet doen (kandidaten die eruit worden gestemd moeten battelen tegen degene die daarna exit gaat, de uiteindelijke winnaar mag weer terug het spel in). Met gemak wint ze het van iedereen. Zelfs van die vervelende Olivier. Zoete wraak!

Bye Lodewijk
Niet om mijn eigen landsgenoten de hemel in te prijzen, maar dat België vs. Nederland-gevoel lijkt bij hen toch een stuk minder te heersen. Hoewel het stemcomplotje van gisteren me wel tegenviel. Kamp Zuid besloot om klusjesman Lodewijk weg te stemmen, want het was nu dé uitgelezen kans en als je met hem in de finale staat ben je bij voorbaat kansloos, zo stelden ze.

Niet Robinsonwaardig
Ik vond het heel flauw; Lodewijk had net zijn Robinson-dienst bewezen door als een bezetene het hele kamp in elkaar te timmeren (terwijl de rest bij gebrek aan echt voedsel maar wat uit hun neus at) en aan zijn persoonlijkheid is eigenlijk ook weinig op te merken. In plaats daarvan zit bijvoorbeeld die saaie, pafferige pokertweeling nog steeds in de race. Er is echt niks Robinsonwaardigs aan die twee te bespeuren.

En dus moet Fajah volgende week tegen Lodewijk strijden; één van hen gaat naar huis. Daar had natuurlijk een van die tweelingbroertjes moeten staan. Maar zoals in elke serie blijven die nietszeggende figuren lang in het spel. Ach, zolang Paul Turner maar in de race blijft – van zijn optimisme kan zelfs Erica Terpstra nog iets leren.

Kijken jullie ER? En vinden jullie het wegstemmen van Lodewijk terecht?

Beeld: still YouTube