De eerste werkdag: horrorverhalen

eerste werkdag

Elke donderdag behandelt VIVA een populair topic van het VIVA-forum. Deze week: horrorverhalen over je eerste werkdag.

De eerste dag bij je nieuwe baan is vaak rete-spannend. En alsof al die nieuwe informatie nog niet stressvol genoeg is, gaat er soms ook nog van alles mis. Heb jij met je suffe kop een bak koffie over je toetsenbord gegooid, of nu al een domme opmerking gemaakt in het bijzijn van je baas? Het is misschien een schrale troost, maar je bent niet de enige.

De VIVA-forummers over hun eerste werkdagen die uitdraaiden op een compleet horrorscenario:

  • Mijn collega heeft het voor elkaar gekregen om de rafels van zijn broekspijp in de faxmachine vast te krijgen (de fax stond op de grond vanwege de warmte, het was niet in Nederland). Hij had dat niet door en voelde op een gegeven moment iets aan zijn been trekken: de fax probeerde het ‘papier’ naar binnen te slokken. Collega schrok, dacht dat het een slang was, en zwaaide zijn been naar voren. Fax zwaaide mee, vloog door de kamer en spatte uiteen in duizend stukjes.
  • Ik werd door het uitzendbureau naar een nieuwe tijdelijke baan gestuurd. Stipt op tijd kwam ik de eerste werkdag naar binnen gestrompeld op mijn krukken, want ik had mijn enkel vlak daarvoor geblesseerd bij een ongeluk. Bleek dat de werkgever slechts één functie-eis had neergelegd bij het uitzendbureau: moet goed kunnen lopen! Het bleek een baan te zijn waarbij je dagelijks kilometers te voet moest afleggen. De leidinggevende wilde me eigenlijk direct weer naar huis sturen, maar na een flinke huilbui (ik had al drie kilometer gestrompeld om er te komen) mocht ik dan het toch proberen. Uiteindelijk heb ik daar toch de hele periode volgemaakt en daarna heb ik regelmatig gehoord dat ik gemist werd. Van diezelfde leidinggevende.
  • Het was niet de eerste dag, maar wel de eerste week: ik kreeg een leaseauto van de zaak en heb deze helemaal total loss gereden. Het erge was ook nog dat het mijn schuld was én dat naast de leaseauto nog twee andere auto’s total loss waren. Kon ik dus mooi mijn werkgever bellen dat ik op mijn vierde dag niet kon komen, want ik moest ook nog eens een nacht mee naar het ziekenhuis voor observatie.
  • Ik versliep me tot 10.30 uur en werd uit mijn bed gebeld door mijn teamleider.
  • Niet echt de eerste dag van mijn nieuwe baan, maar wel eerste dag met een nieuwe klas na de zomervakantie. Om rustig op te starten deden we ’s middags handvaardigheid. De kinderen maakten een verjaardagskalender, maar één kind had een schaar die stroef was. Ze pakte de schaar met beide handen vast en wilde hem met flinke kracht dicht duwen, precies op het moment dat haar buurvrouw iets wilde pakken en haar hand tussen de schaar stak. Gevolg was een afgeknipt vingertopje (net boven het bot) en heel veel bloed. Gelukkig is het helemaal goed gekomen en mooi genezen.
  • Eerste dag van mijn stage: ik werkte op een lab en moest een bepaalde oplossing maken. Ik deed alles in zo’n glazen maatcilinder waar twee liter in past. Ik weet nog steeds niet hoe, maar dat ding viel om en terwijl ik hem op wilde vangen brak hij. Gevolg: een sneetje in mijn vinger. Het was een klein lullig sneetje wat niks voorstelde. Maar helaas was de vloeistof uit de maatcilinder er natuurlijk allemaal uitgelopen en vielen er een paar druppels bloed in die plas. Dat mengt heel erg snel, dus binnen no time lag er een enorme rode plas op tafel, alsof ik bijna leeggebloed was. De eerste collega die binnenkwam kreeg zo ongeveer een hartverzakking. En de volgende drie trouwens ook.

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.