De hele week in de kleren van mijn vriend

Ik heb een nieuw woord geleerd: chiconoom; iemand die stijlvol is zonder (veel) geld uit te geven. Een van de budgetlessen van de chiconoom is: kijk verder dan je eigen kast, namelijk naar die van je vriend. Leek me een mooi experiment. Dus plunderde ik de garderode van mijn vriend. Wie weet ontdekte ik nog leuke kleren. Hieronder mijn dagboekje van vorige week.

Maandag
Op de eerste dag van mijn experiment, kies ik een wit overhemd met een zwart streepje. Het past nog ook! Ik combineer het met kleren van mezelf. Vol verwachting neem ik die ochtend plaats achter mijn bureau. Zal het mijn collega’s opvallen? Maar niemand ziet het. Dit hemd ziet er blijkbaar zo vrouwelijk uit dat ik hem vaker aan kan. Bingo!

Dinsdag
Vandaag hijs ik me in zijn boxershort (die lubbert om mijn billen), een zwarte pantalon en een gilletje. Daaronder een bloesje van mezelf. De broek is te lang, dus grijp ik naar mijn hoogste hakken en spring op de fiets. Als ik afstap bij het stoplicht blijft mijn broekspijp aan mijn trapper haken en ga ik bijna op mijn gezicht. In de trein voelt het alsof de hele coupé naar me kijkt, zo van: wat heeft zij een grote broek aan. Die giga onderbroek werkt ook niet mee. Mijn kont voelt zo dik en romig als een moorkop. Maar op de redactie vindt iedereen mijn outfit cool. Ja, de pantalon is wat groot, maar dat heeft wel iets. Na mijn werk heb ik rijles. Als ik instap gilt mijn instructrice: “Jee, wat zie jij er mooi uit!” Gek, want ik voel me nog steeds niet senang.

Woensdag
Deze ochtend een oude baggy jeans en een grijze trui. Zo eentonig dat ik ervan in slaap val, dus spice ik de boel op met vintage laarzen. Voelt een stuk beter. Op mijn werk krijg ik complimentjes. Missie geslaagd. Die broek ga ik vaker lenen!

Donderdag
De zon schijnt, dus ik snak naar iets fleurigs. Maar qua kleur is de kast van mijn vriend zo saai als het kapsel van premier Rutte. Na lang zoeken vind ik een ruiten hemd en een oud t-shirt met wat kleur. Ik combineer dat met een kort rokje. Ik voel me een beetje slonzig, maar mijn collega’s valt niets op. Als ik zeg dat mijn experiment nog in volle gang is, zijn ze verbaasd: “Is dat echt zijn overhemd? We dachten dat die van jou was!” Hm…

Vrijdag
Ook vandaag wil ik iets vrolijks en vrouwelijks. Maar dat is er niet. Na lang zoeken kies ik een skinny jeans en een donkerblauw hemd dat al gestreken is. Scheelt weer tijd, want ik ben al te laat. Voor de sexyness blauwe pumps die ik ‘s avonds, als ik afspreek met vrienden, vervang door sneakers. Een van mijn vrienden fronst, wijst naar de bobbel in mijn kruis en zegt dat mijn broek raar zit. “Ik weet het niet hoor, scheet,” zegt een andere vriend zorgelijk. “Je ziet eruit als een hardcore lesbo.” Een vriendin begint aan mijn bloes te trekken: “Misschien is het beter als je hem uit je broek draagt?” “Ik vind je wel mooi hoor”, probeert mijn vriend nog. Ik lach ongemakkelijk en verlang naar mijn eigen kledingkast, die ik weer waardeer als nooit tevoren.

Patricia gaat de Free Fashion uitdaging aan om 365 dagen niet te shoppen, probeert elke werkdag iets anders te dragen en maakt daar foto’s van. Ook afkicken van fast fashion? Kijk op www.freefashionchallenge.com

Foto’s: privébezit