De geldfouten die je maakt als twintiger – en hoe je ze oplost

geldfouten die je maakt als twintiger

Van een karig studentenbaantje naar je eerste échte volwassenenbaan. In de spreekwoordelijke portemonnee is het een wereld van verschil.

Veel twintigers vinden het lastig om ineens zoveel geld te moeten ‘handlen’. Winkeldagjes in overvloed, impulsieve luxe aankopen en leningen die je niet terug kan betalen. Het resultaat…? Je hebt meer te besteden, maar aan het einde van je geld houdt je alsnóg een stukje maand over. Check dus snel dit lijstje geldfouten om financiële tegenvallers op te lossen of te voorkomen.

Geen budget vastleggen

Weet je eigenlijk wel hoeveel geld je uitgeeft per maand aan boodschappen? En kleding, uitgaan en make-up? Niet? Dan is het slim om voortaan je boekhouding bij te houden. Het klinkt heel suf, we know. Toch zal je versteld staan hoeveel je in totaal uitgeeft aan de kostenposten. Heel handig: bij sommige banken kun je je uitgaven in je online rekeningoverzicht categoriseren.

Te veel lenen

Lekker veel bijgeleend tijdens je studententijd? Op het moment heel relaxed, maar daar denk je tien jaar later als je nog steeds aan het afbetalen bent heel anders over – tenzij je een topbaan hebt en een jaarsalaris met vijf nullen. De oplossing? Neem ten eerste een parttime job gedurende je studietijd. Leg daarnaast een budget vast (zie hierboven). Probeer ook grote kosten te minderen. Een Mac Book Air van € 1.100? Niet nodig!

Geen buffer

Ook al heb je je financiën goed onder controle, eens in de zoveel tijd krijg je een tegenvallertje. Denk aan onverwachte medische kosten of een overschot aan huurtoeslag die je terug moet betalen. Zorg daarom dat je elke maand wat opzij zet voor je geldpotje voor noodgevallen.

Bezuinigen op je zorgverzekering

Een lage zorgpremie bereik je door een zo hoog mogelijke eigen risico. Natuurlijk erg fijn dat er maandelijks wat minder van je rekening verdwijnt aan je zorgverzekering, maar wanneer je vervolgens 800 euro in een keer moet dokken ben je minder blij. De truc is om de perfecte balans te creëren tussen eigen risico, welke zorg je nodig hebt en wat je bereid bent te betalen. Via een zorgvergelijker check je welke bij je past.

Beeld: 123RF