De meest voorkomende vieze luchtjes in huis (en hoe je er vanaf komt)

vieze luchtjes huis

Van sommige vieze luchtjes in je huis kom je gewoon niet af, of ze weten keer op keer terug te komen. Hoe je ze als sneeuw voor de zon laat verdwijnen? Zó.

Vuilnisbak

Hoe vaak je de vuilniszak ook vervangt, de prullenbak blijft altijd stinken. Dat komt doordat etensresten gaan gisten. Om van de stank af te komen, zal je je prullenbak zelf onder handen moeten nemen. Dit kan gewoon met een sopje met afwasmiddel en schoonmaakazijn. De gouden tip: gooi een laagje kattenbakgrind op de bodem van de vuilnisbak en doe daarna de zak er pas in. Het grind neemt het vocht uit de etensresten op, waardoor de vieze geur afneemt.

Rook

Misschien is er gerookt in huis of heb je buiten de barbecue aangestoken en is de rook naar binnen gewaaid: hoe die rook ook in huis komt, lekker is anders. Ramen openzetten is waarschijnlijk het eerste wat je doet, maar vaak zonder resultaat. Door je gordijnen, kussens en eventuele dekentjes op 30 graden te wassen, gaat die bruine kroeggeur wél echt weg.

Vet

De geur van frituur kan nog dagen in je huis blijven hangen. Zet daarom bakjes met gemalen (gebruikte of nieuwe) koffie neer op een aantal plekken in je huis. De snackbargeur voorkomen? Zet dan een bakje met azijn neer in de ruimte waar je gaat frituren. Azijn neemt de geur op en zorgt ervoor dat de stank niet verspreidt.

Sneakers

Met 250.000 zweetklieren per voet is het niet zo gek dat je soms last hebt van zweetvoeten. Je schoenen laten ‘luchten’ is slechts een tijdelijke oplossing. Stop daarom droge theezakjes in de punt van je schoenen en laat ze een nacht zitten. Doei zweetlucht!

Koelkast

Producten die over datum zijn of die lekkere Franse kaas in je koelkast, kunnen je eetlust flink bederven. Maak de plek waar die boosdoeners lagen schoon met schoonmaakazijn en leg een schijfje citroen besprenkeld met zout op een schaaltje. De vieze geur wordt daardoor geabsorbeerd.

Toilet

We hoeven niet uit te leggen waardoor het niet zo fris ruikt op het toilet. Gelukkig ben je die vieze geurtjes zo kwijt met een aantal lucifers. Zwavelgeur laat namelijk alle andere geuren verdwijnen. Voor wie het iets gezelliger aan wil pakken: steek een kaars aan op het toilet.

Knoflookgeur op je handen

Ook al gebruik je een knoflookpers, die geur zit vaken dagen erna nóg aan je handen. Hang je handen daarom een paar minuten in een bak melk. De geur gaat weg én je handen voelen zacht aan. Win-win! Ook het wrijven van je handen over roestvrij staal, helpt.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron Helpling | Beeld