De mooiste metrostations

metro

Reis je met de metro of trein naar je werk en zoef je dan van het ene grauwe station naar het volgende betonnen bouwsel? Hoe anders zou je dag beginnen als je de metro zou pakken in Stockholm, Dubai of Taipei. Daar zien de stations eruit als ware kunstwerken. Rijksoverheid, leest u mee? Wij willen dit ook!

Shanghai

De Bund Sightseeing Tunnel staat is de top vijf van populaire toeristen trekpleister in Shanghai. Tijdens het korte ritje, de tunnel is maar zo’n 650 meter lang, wordt je getrakteerd op spectaculaire lichteffecten en muziek.

Shanghai

Stockholm

De metro van Stockholm heet Tunnelbana en heeft 110 stations, waarvan 90 onder handen zijn genomen door verschillende kunstenaars. Tijdens een ritje onder de stad komt van alles voorbij, van rotsformaties tot mozaïek en Romeinse zuilen.

Stockholm

Moskou

Het metronetwerk van Moskou telt 180 stations en opende in 1935. De stations zijn beroemd om hun architectuur, die afwisselend klassiek en heel modern is.

Moskou

San Francisco

De muren in de passagierstunnel in San Francisco werden tijdelijk beplakt met stickers van het Faux National Monument in Utah, waardoor forensen zich opeens in een heel ander deel van het land waanden.

SanFrancisco

Taipei

Het Kaohsiung Narciso Junket station is een echte parel in het metronetwerk van Taipei. Dit station bestaat namelijk uit een soort kathedraal met kleurrijke glas-in-lood ramen.

Taipei

Dubai

Naast dat deze metro een spectaculaire uitzicht over de stad geeft, heeft het BurJuman station een futuristische uitstraling met gekke kwallenlampen aan het plafond.

Dubai

Napels

De metro van Napels is één grote kunstgalerie. Zo’n 90 kunstenaars maakten 180 kunstwerken en installaties, waaronder deze prachtige droomachtige hal.

Napels

Beeld: Lim CK/Flickr, Elisabeth/Flickr, Arthur/Flickr, Mx2.de/Flickr, Ingolf/Flickr