De pony der pony’s

Ik ben in de ban van pony’s. Niet die te heet gewassen paardjes, maar de harige voorhoofdgordijntjes.

De goddelijke pony van Zooey
Het komt door de televisieserie New Girl. Iedere week zit ik ademloos aan de buis gekluisterd. Niet omdat ik de serie hilarisch vind of omdat de mannelijke cast zo knap is, maar vanwege de pony van de hoofdrolspeelster. De pony van Zooey Deschanel hoort thuis in het rijtje van de Mona Lisa, de Nachtwacht, en het plafond van de Sixtijnse kapel. Het is een meesterwerk. De haarstylist van Zooey Deschanel verdient niet alleen een eigen kapsalon en fansite, maar ook een eigen religie en bijpassende kerk waar hij verafgood kan worden. Ik zou mijn ziel aan de duivel verkopen voor zo’n goddelijke pluk haar op mijn voorhoofd.

Bedek dat grote blote voorhoofd!
Ik wil nu een pony dus. Ik heb alleen geen idee of mijn haar dat kan handelen. Ik heb al mijn hele leven hetzelfde kapsel. Gewoon lang en blond, scheiding links, een beetje slag hier en een krul daar. Maar opeens schreeuwt dat grote blote voorhoofd van me om bedekking.

Ik en mijn toupetpony
Meerdere malen per dag staar ik mezelf in de spiegel aan vanonder een afdak van dode punten. Dan vouw ik een pluk haar van mijn achterhoofd over mijn kruin, en daar fabriceer ik een toupetpony van. De gespleten haren pieken alle kanten op en kriebelen tussen mijn wenkbrauwen. Vervolgens frommel ik mijn haar geïrriteerd in een knot en plof achter de computer.  Met mijn ene hand krab ik aan mijn voorhoofd en met mijn andere hand scrol ik een uur lang smachtend langs zes miljoen google-image zoekresultaten voor ‘bangs.

Ik word verscheurd door twijfel. Ik wil iets nieuws, iets gewaagds. Maar wat als ik er niet tegen kan en de hele dag aan mijn rode voorhoofd loop te krabben? Ach, daar bestaan vast zalfjes tegen. En ik heb ook geen zin om iedere ochtend mijn pony plat te moeten kammen met liters spuug, om niet als Jon Bon Jovi over straat te hoeven! Aan de andere kant: het is maar haar en groeit zo weer aan.
 
Waar blijft die goddelijke openbaring?
Zo gaat het nu al twee weken. Ik heb al een keer bij de kapper voor de etalage gestaan, maar ik durf de knoop niet door te hakken. Ik wacht maar gewoon tot Zooey Deschanel van de buis gehaald wordt. Of op een openbaring van haar almachtige haarstylist.

Foto: Gettyimages