De strijd tegen de loonkloof: ban stereotypering uit schoolboeken

stereotypering uit schoolboeken

Dat vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen moet bij de wortel worden aangepakt, zo zegt Women Inc. Door de stereotypering uit schoolboeken te weren zullen we naar een gelijkere arbeidsmarkt gaan voorspelt de non-profit organisatie.

Gendergelijkheid

Een man als dokter, een vrouw als verpleegkundige. Met dit soort voorbeelden in schoolboeken, ‘brainwashen’ we het grut op school al op jonge leeftijd dat bepaalde beroepen net iets meer voorbehouden zijn voor een man of een vrouw. Die stereotypering moet stoppen, vindt Women Inc. De organisatie strijdt voor gendergelijkheid en deed recent nog een behoorlijke duit in het zakje om een langer partnerverlof in Nederland voor elkaar te boksen.

Lees ook: Onderzoek: vrouwen verdienen een stuk minder nadat ze moeder worden

Lagere lonen

Het bannen van stereotypering uit schoolboeken is een van de adviezen die Women Inc. dinsdag aan kamerleden in Den Haag overhandigde. Dat vrouwen beroepen hebben waar de lonen lager liggen komt door de opleidingskeuzes die we maken, gelooft Suzan Steeman, coördinator van Women Inc. En ten grondslag aan die keuze ligt onder andere de stereotypering die kinderen vanuit schoolboeken meekrijgen. Verander dat en verander daarmee de toekomst, is de gedachte van de organisatie.

Lees ook: Wie had dat gedacht? De pay gap tussen mannen en vrouwen begint al bij het zakgeld van kinderen

Bron: LINDA.nl | Beeld: Unsplash
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.