De Waargebeurde Woensdagavond Film

Jullie kennen ze vast nog wel, die Waargebeurde Woensdagavond Films. Op de commerciëlen.

Not without my
Van die Amerikaanse Telefilms, met vaak de meest opzienbarende thema’s. Voor mijn gevoel hadden al die films een titel die begon met ‘Not without my…’.

Not without my daughter. Not without my twinsister whom I’ve never met. Not without the man who calls himselve my dad but is actually an evil villain who secretly tries to destroy my life.

En in elke film was volgens mij de hoofdrol voor Sally Field, de moeder uit een van mijn lievelingsfilms, ‘Steel Magnolias.’ De onderwerpen van deze woensdagavondfilms waren altijd totaal ver van je bed. Voor de meesten van ons.

Iets met geestverruimende versnaperingen
Net zo ver van je bed als de waargebeurde verhalen in de vrouwenbladen. De verhalen uit de categorie: Op de dag dat ik mijn bastaardkind baarde, werd de vader van mijn bastaardkind verpletterd door rondvliegend ruimtepuin. Of: ik kwam er recentelijk achter dat mijn echte vader een bekende presentator van honeymoon-programma’s is.

Van die verhalen waar van je denkt: naaaaah, hoe is het MOGELIJK! Hier zit vast een leuke freelance tekstschrijver achter, die onder invloed van allerhande geestverruimende versnaperingen een horrorverhaal uit haar duim zit te zuigen! Dat káááááááán niet anders!!!!!

Té onwaarschijnlijk
Tot iemand die je kent in een Waargebeurde Woensdagavondfilm- achtige situatie terecht komt. Zonder in detail te treden is iemand met wie ik recentelijk nog op een festivalterrein stond, in de meest verschrikkelijke situatie ooit terecht gekomen. Zo bizar dat ik elke ochtend bij het ontwaken denk: ik heb het gedroomd. Het kan niet echt gebeurd zijn.

Elke scriptschrijver van Waargebeurde Woensdagavondfilms zou dit scenario mopperend tot prop kneden en in de prullenbak werpen. Te onwaarschijnlijk. En toch is het zo.

Dus ik zal bij geen enkel waargebeurd verhaal nog denken aan een tekstschrijver die haar hersenen eruit blowt terwijl ze compleet hysterische verhalen op papier zet. Het gebeurt echt. Er is niets gelogen. Het kan je echt gebeuren. Dat heb ik nu wel geleerd.