5 simpele stappen voor een succesvolle eigen onderneming

Heb jij een briljant idee voor een nieuwe onderneming? Mei Ling Tan (28) helpt je op weg. Ze startte samen met Jantien Herfst (31) House of Einstein, een snelgroeiende startup die boxen met handgeselecteerde outfits voor mannen aanbiedt. Afgelopen jaar wonnen ze de VIVA400-award in de categorie mode.

Stap 1: Weet zeker dat je het echt wilt
“Ondernemen heeft impact op alles: je vrije tijd, je financiën. Daarom moet je ervan overtuigd zijn dat je het echt wilt. Je moet durven realiseren dat het ook oké is als het niet goed gaat. Voor Jantien en mij was het na onze studies een logische stap om te gaan ondernemen, maar dat betekent niet dat het makkelijk was. We gingen allebei parttime werken zodat we twee dagen in de week tijd hadden om te bedenken wat we precies wilden en om een businessplan te schrijven. Die baan was puur om de huur en de boodschappen te betalen.”

Stap 2: Vind een compagnon
“Vind iemand die net zo enthousiast en gek is als jij en met wie je een goede professionele klik hebt. Samen een onderneming runnen is als een huwelijk; je neemt grote beslissingen. Jantien en ik vonden elkaar als perfecte zakenpartners. Ze weet wat er speelt in mijn privéleven, maar we bespreken niet alle details. Daar heb ik vriendinnen voor. We hebben professioneel respect voor elkaar en dagen elkaar constant uit. Het is fijn om samen een business te runnen. Als de een onzeker is, veegt de ander dat van tafel.”

Stap 3: Denk groot, start klein en test je product
“We werkten lang aan verschillende businessplannen, maar het perfecte idee zat er niet bij. Tot we House of Einstein bedachten. ‘We gaan gewoon starten met een pilot,’ zeiden we na twee maanden onderzoek. De filosofie van de lean start up-methode uit Amerika is: ga met een minimaal product de markt op, test het en zie wat de reacties zijn. Het product hoeft nog niet perfect te zijn. Wij zochten dertig mannen die onze kledingbox wilden proberen. Op basis van de data van deze pilot besloten we of we ermee verder zouden gaan. Mijn tip: test je product in de praktijk, laat klanten betalen en kijk of het werkt. Daadwerkelijke omzet is belangrijk, als niemand wil betalen, is de behoefte er dus niet.”

Stap 4: Omring je met geweldige mensen

“Een beginnende onderneming kost tijd, geld en energie. Daar moet je je bewust van zijn. En je omgeving ook. Mijn vriend en ouders hadden begrip voor mijn situatie en steunden me mentaal en financieel. Ook je eerste personeel moeten ondernemers zijn. Zij werken mee aan jouw droom en moeten het risico durven nemen als het mislukt. Tijdens een sollicitatie zeiden we: ‘Over een half jaar kan het voorbij zijn. Wij geven geen garantie.’ Hierdoor hebben we nu een fantastisch team met ambitie.”

Stap 5: Heb ambitie, groei!

“Als jij die unieke formule hebt bedacht, kan je business ook internationaal interessant zijn. Heb die ambitie. Groei uit lopende omzet is uiteraard het beste. Probeer ervoor te zorgen dat je klanten en je leveranciers je investeerders zijn. Kijk dus of je vanuit jouw bedrijfsketen kunt starten. Lukt dat niet, dan moet je je afvragen of je propositie wel goed is. Leveranciers moeten een goede markt zien en consumenten een interessant product. Heb je toch een investering nodig om te groeien? Dan zijn een familielid, een rijk individu of crowdfunding de meest logische wegen. Mijn ervaring is dat banken innovatieve ondernemingen te risicovol vinden. Als je stap 3 hebt gevolgd, dan heb je de data van de pilot om aan een investeerder te laten zien.”

“Onze ambitie is om eerst in Nederland een sterk concept neer te zetten en dan te groeien op basis van data en slimme investeringen. Dat hoeft niet snel te gaan, maar langzaam en gedegen breiden we steeds verder uit.”