Dirk Zeelenberg: ‘Heb je zin in oesters?’

VIVA drinkt elke week iets met een leuke man. Deze week schuift 
VIVA’s Michelle aan bij duizendpoot Dirk Zeelenberg (47), die 
naast acteur ook ondernemer, spreker en zelfs trouwambtenaar is. In oktober komt zijn boek ‘Niet bepaald een succesverhaal’ uit.

Tekst Michelle Bakker | Beeld Maaike van Haaster

Ik ben bijna bij de afgesproken plek als ik een telefoontje krijg. “Dag Michelle, met Dirk Zeelenberg spreek je. Zeg, vind je het ook goed om bij Visaandeschelde af te spreken? Het is er vlakbij!” Mij om het even, dus draai ik om en fiets ik naar het eerdergenoemde restaurant in Amsterdam-Zuid. Dirk Zeelenberg, een man die van alle markten thuis lijkt te zijn. 47 jaar en met een eeuwige jongensachtige jeugdigheid over zich. Ik ben benieuwd wat de dingen zijn waar deze duizendpoot het meest gelukkig van wordt. Volgens mij weet ik één antwoord al als ik het restaurant binnenstap, want Dirk zit met z’n neus ver weggestopt in de menukaart. “Ik ben dól op lekker eten,” zegt hij met twinkelende ogen. “Trek in oesters? Drie oesters op Oosterse wijze, dat is lékker jongen!”

Lekker, oesters! Hoe gaat het met je?

“Goed! Druk bezig met de promotie voor mijn boek. Door het succes van ‘Divorce’ werd ik op een gegeven moment voor van alles gevraagd. Voor televisieprogramma’s, maar ook door bedrijven om mijn verhaal te vertellen. Ik ben niet de CEO van Uber of iets dergelijks, dus ik dacht: waarom willen mensen mijn verhaal horen? Toch bleek er animo voor te zijn. Juist omdat in mijn leven niet alles perfect gaat. Ik ben afgewezen voor de toneelschool, heb op de rand van schuldsanering gestaan en heb geen makkelijke jeugd gehad. Door daarover te vertellen en mezelf niet te sparen blijkt dat je anderen kunt inspireren. Het leuke aan dit project is dat ik alles zelf doe met mijn eigen, kleine team. Het is niet zo dat ik een boek wilde omdat ik mezelf nu zo bijzonder vind, helemaal niet zelfs. Het heet niet voor niets ‘Niet bepaald een succesverhaal’.”

Het is bekend dat je geen makkelijke jeugd hebt gehad. Hoe is het om daar nog vaak over te moeten praten?

“Op een gegeven moment was ik wel klaar met over mijn gescheiden ouders praten. Maar als ik erover nadenk, heeft die scheiding me alleen maar sterker gemaakt. Alles wat ik heb bereikt, heb ik zelf moeten doen. Mensen hebben in tijden van Instagram behoefte aan een echt verhaal, ik bied ze mijn verhaal zonder filter. Dat kan ik ze vertellen, veertien hoofdstukken aan pieken en dalen.”

Je kreeg aardig  wat kritiek na het stoppen van ‘Divorce’ en ‘Thuis op zondag’. Zijn dat ook van die dalen?

“Het komt niet door mij dat ‘Divorce’ is gestopt. Je kunt van mij aannemen dat je in je eentje niet een serie kunt stoppen. Het zijn roddels waar ik in principe helemaal niet op reageer. Jeroen (Spitzenberger, red.) zag een vijfde seizoen niet zitten en Katja (Herbers, red.) moest voor haar werk naar Amerika. Het kon dus niet meer. Toen ik werd gevraagd om ‘Thuis op zondag’ te presenteren, dacht ik: hoor ik dit nu goed? Ik ben namelijk geen presentator en een liveshow presenteren is geen kattenpis. Waarom niet, dacht ik. Toen bleek dat ik daar niet in mijn kracht stond, ben ik gestopt. Ik deed het niet goed, die zelfreflectie heb ik nog wel.”

Wat vind je belangrijk in je werk?

“Ik ben een levensgenieter, wil dingen doen die ik leuk vind. Is dat niet het geval, dan kap ik ermee. Dat was ook zo bij ‘Thuis op zondag’. Het leven is veel te kort, daarom wil ik alleen nog dingen doen waar ik blij van word. En dat geldt niet alleen voor werk, maar ook bijvoorbeeld voor vriendschappen.”

Hoe zijn jouw vriendschappen?

“Mijn vriendenclub is klein maar goed. Ik heb een vriend die ik al dertig jaar ken, eentje twintig jaar en een vijftien. Die vriendschappen betekenen veel voor me, maar ik hou er ook van om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik vind het belangrijk dat ik energie van mensen krijg en dat ik met ze kan lachen. Dat zijn best hoge eisen, want er moet een sprankeling blijven. Zodra het gezapig wordt, haak ik af.”

Hoe zorg je ervoor dat je leven niet
gezapig wordt?

“Naast lekker eten, heb ik een bootje waarmee ik graag met mijn familie door de grachten vaar. Een keer in de drie maanden ga ik ook goed stappen met vrienden. En al doe ik aan het einde van de avond het licht uit, ik heb daar dan geen spijt van. Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Dat wil ik ook meegeven in mijn boek: dat je altijd moet kunnen 
genieten, ook in mindere tijden. En dat hoeven echt geen grootse, meeslepende dingen te zijn. Mijn kinderen probeer ik mee te geven dat het leuk is dat we ons 
nu dingen kunnen permitteren, maar dat het ook leuk kan zijn als dat niet zo is.”

Wat vinden jouw kinderen ervan dat 
ze een bekende vader hebben?

“Door ‘All Stars’ werd ik al iets bekender, maar met ‘Divorce’ nam het buitenge-wone proporties aan. Daar moesten ze wel aan wennen. Ik heb de drie leukste kinderen van de wereld. Als ik dat vroeger had geweten, was ik eerder aan kin-deren begonnen en had ik er wel tien 
willen hebben. Soms ga ik apart met ze op vakantie. Met mijn twee zoons naar
Barcelona of met mijn dochter naar Ibiza. Ik wil ze onvoorwaardelijk steunen, iets wat ik zelf niet heb gekend in mijn jeugd. Pas toen ik Suus ontmoette, bleek dat ik een familiemens ben. Zij heeft me nooit onder druk gezet om een gezin te stichten, en dat was precies goed. Toen dacht ik: met jou wil ik kinderen.”

Geloof jij als trouwambtenaar in het huwelijk?

“Jazeker. Ik sprak dit weekend een stel dat al vijftig jaar bij elkaar is, dat is toch prachtig? Ik sluit mijn speeches bij trouwerijen vaak af met: ‘Het geheim van een goed huwelijk is: je moet zo dicht mogelijk langs elkaar heen leven’.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 41. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «