Dit is de reden dat katten krabben

katten krabben

We kunnen niet zonder ze, maar als ons poezenbeest het meubilair aan flarden heeft gekrabd zijn we ze toch een tikkeltje minder blij met ons huisdier. Volgens dierenarts en kattengoeroe dr. Tony Buffington heeft het krabben echter een belangrijk doel. Voor je kat dus.

In tegenstelling tot hoe het leven van een kat er tegenwoordig uitziet, moesten de dieren vroeger jagen om iets te eten te hebben en moesten ze zichzelf verdedigen tegen roofdieren. Om hun klauwen scherp te houden, krasten ze ermee over ruwe oppervlakken. Hoewel de katten van tegenwoordig vaak heerlijk in de watten worden gelegd door hun baasjes, is krabben voor de poezenbeesten nog wel een uitlaatklep voor stress. Daarnaast is het ook goed voor het strekken van hun rug en beenspieren.

Klinkt allemaal heel logisch, maar moeten onze bank en stoelen het dan maar ontgelden? Niet per se, zegt Humane Society.  De dierenbeschermorganisatie raadt aan om de oppervlakken waar je kat of poes graag aan krabt, te bedekken met materiaal waar ie niet van houdt zoals plakkerig tape of aluminiumfolie. En de good old krabpaal is natuurlijk ook altijd een goed idee.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron ELLE | Beeld iStock