Dít trek je aan naar een sollicitatie

Ben je eindelijk uitgekozen uit die honderden sollicitatiebrieven, sta je te twijfelen voor je kledingkast. Niet langer! Met tips van styliste Nannette Looise trek jij de perfecte sollicitatie-outfit aan. Wij vroegen haar: wat trek je aan naar…

… een creatief bedrijf
“Achterhaal eerst de bedrijfscultuur zodat je weet wat de norm is voor je naar binnen stapt. Solliciteer je bij een hippe start-up of een ander creatief bedrijf? Probeer dan niet de fashion chick uit te hangen. Hoe casual het bedrijf ook is, het blijft een sollicitatie en het kan intimiderend overkomen als je met een te heftige outfit binnenkomt. Je mag best laten zien dat je verstand hebt van trends en lef hebt, maar hou het rustig. Wat betreft je lingerie: zorg dat die niet zichtbaar is. De focus draait om jou, niet om je lichaam.”

“Trek over een kleurig shirt of een top met print een on trend jasje aan. Bijvoorbeeld een mooie boyfriend blazer, cocoonjas of een kimonoachtige in plaats van een klassiek colbertjasje. Een denim kan alleen als die netjes is en zonder gaten. Bij een wat meer basic outfit kun je een mooie opvallende ketting omdoen of een knaller van een blokhak cut out bootie met een vetertje pakken. Drie ringen op verschillende stukken van je vinger kan hier zeker. Kies één echte blikvanger die super trendy is. Eén zei ik, twee kan net, drie is echt teveel.”
creative baan 2creatieve baan, block hak cut out
Foto’s: Collage Vintage

… een semi-informeel bedrijf
“Draag nooit een denim, ook niet een nette. Out of the question. Een pantalon of een skinny non-denim kan wel. Of een broekrok, die komen weer helemaal in de mode. Solliciteer je bij een zakelijk bedrijf, combineer dan een broekrok met een klassiek colbert en een mooie pump. Pas op met te uitgesproken kleuren of items. Het is bewezen dat meer neutralere kleuren rust uitstralen. Pak één trendy item en houd de rest rustig. Draag bijvoorbeeld alleen een kimonojack, maar zonder die heftige ketting. Je kunt heus wel accessoires dragen, zoals een grote ketting, maar trek dan geen uitgesproken jasje of shirt met print aan. Laat zien dat je over je outfit hebt nagedacht en geef er vooral je eigen twist aan.”

semi formeelsemi formeel 3
Foto’s: Collage Vintage

… een formeel bedrijf
“Kies voor een gesprek waar formelere kleding de gang van zaken is voor klassieke tinten als grijs, blauw of crèmekleurig. Een pasteltint kan ook, maar felle kleuren raad ik af. Al kan een diepe (donker)blauw wel mooi zijn. Draag geen open schoenen en trek een panty aan als je een rok aandoet. Een mooie pantalon van een zwarte stof kun je ook prima combineren met een klassiek colbert en een blouse. Zelfs een item met een printje kan, als je maar in rustige tinten en dezelfde kleurfamilie blijft.”

“Hou je accessoires simpel en je make-up rustig. Al kan je best een lippenstift dragen. Kies als accessoire een klassieke armband of een horloge. Met één eye-catcher trek je al de aandacht. Dan nog even over parfum. Niemand zal er iets van vinden als je lekker ruikt, maar houd het licht. Je wilt niet dat je gesprekspartner je overdadige lucht subtiel wegwuift.”

formeelformeel 3
Foto’s: Collage Vintage

Onthoud: Je straalt zelfvertrouwen uit als je kleding draagt waar jij je lekker in voelt. En vaak solliciteer je bij een bedrijf dat bij je past, en daar mag je best laten zien wie je bent en wat voor stijl jij draagt. Dan weet je direct of jij en je toekomstige werkgever een goede match zijn.

Nog steeds geen idee wat je aan moet? Laat je dan adviseren door Nannette.

foto: istock