Dit verdienen de Nederlandse sporters wanneer ze een medaille binnenslepen tijdens de Olympische Spelen

sporters verdienen olympische spelen

Hoewel het binnenslepen van een medaille op de Olympische Spelen voor topsporters waarschijnlijk een van hun hoogtepunten in hun leven is, zit er ook nog wat anders leuks aan vast: het prijzengeld.

Veel Nederlandse topsporters halen het grootste deel van hun inkomsten uit sponsorcontracten. Tijdens de Spelen zijn zij echter onderdeel van TeamNL en zijn die commerciële uitingen verboden. Dat betekent niet dat de sporters in die periode niets kunnen verdienen; wanneer zij een medaille binnenslepen, zit daar namelijk ook prijzengeld aan vast.

Prijzengeld

De bonussen van de sporters zijn vastgelegd in het document Overeenkomst Olympische Spelen PyeongChang 2018 Topsporter. Daarin valt te lezen dat wanneer een sporter een gouden medaille wint, daar een bonus van € 25.500,- tegenover staat. Een zilveren medaille levert de topsporters € 19.125,- op en wanneer er brons wordt binnengesleept, krijg de desbetreffende sporter daar € 12.750,- voor. Daarbij geldt dat wanneer een topsporter meerdere medailles wint, hij of zij niet telkens het gehele bedrag krijgt bijgeschreven op zijn of haar rekening. Voor het beste resultaat wordt wel altijd het volledige bedrag betaald, maar voor een eventuele tweede en derde medaille gaat er telkens een derde vanaf.

Een teamspeler krijgt €9.350,- wanneer er goud wordt gewonnen, € 6.800,- voor een zilveren medaille en € 4.250,- voor een bronzen plak.

De Olympische Spelen worden van 9 tot 25 februari gehouden in Zuid-Korea.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron NOS | Beeld ANP