Dit verdient een model

Model zijn wordt vaak gezien als droombaan, maar verdienen die meisjes eigenlijk wel wat?

Er was een tijd dat de modellen werden afgescheept met kleding of accessoires na het lopen van een modeshow, maar omdat je daar nu eenmaal geen boodschappen van kunt doen trokken de agentschappen aan de bel. Inmiddels betalen ontwerpers hun modellen gewoon, en zo hoort het ook!

Net als bij de gemiddelde kantoorbaan, hangt je salaris af van je status. De nieuwe, jonge modellen verdienen rond de 500 dollar voor een catwalkshow, de grotere meiden verdienen minstens het dubbele. Een echte grote naam, zoals onze Doutzen of Naomi Campbell, komt daar haar bed niet (meer) voor uit. Zij krijgen minstens 10.000 dollar voor een modeshow.

Overigens ontvangen de meeste modellen nog steeds veel kleding en accessoires van designers voor wie ze werken, maar nu vaak als goodies. Tassen, zonnebrillen, make-up, shoptegoed… Zo’n modellenbaantje is zo verkeerd nog niet!

Een model mag natuurlijk niet al haar verdiensten zelf houden, hun agency krijgt ook nog wat. Het moederbureau waarbij de meiden zijn aangesloten, krijgt 10% van al haar internationale en 20% van al haar binnenlandse inkomsten. Voor bureaus in het buitenland is het zo dat zij alleen geld binnenhalen op opdrachten die via hen zijn binnengekomen. Deze percentages verschillen per land, maar Parijs is hier berucht om. Daar houdt een bureau vaak wel 70% aan fees en belastingen in! Dat is nog eens makkelijk verdienen…