#Doeslief: SIRE-campagne om onze verhuftering tegen te gaan

doe eens lief campagne

Natuurlijk vinden we van onszelf dat we onze medemens over het algemeen met respect behandelen. Maar alle spreekwoorden als: ‘behandel een ander zoals uzelf behandeld wil worden’ ten spijt: de laatste jaren holt het achteruit met onze normen en waarden.

‘Schoolmeester van de maatschappij’ SIRE, vindt het dus tijd voor een nieuwe campagne om de Nederlander op te roepen, in vredesnaam, eens wat aardiger tegen elkaar te worden. ‘Does lief’ is de slogan. En dat dit hartstikke nodig is, bewijzen de cijfers wel. In 2018 scholden we elkaar bijna 150.000 keer kanker toe op Twitter, (en echt mensen, er gaan patiënten dood aan deze vreselijke ziekte, waarom vinden we het dan nog steeds nodig om elkaar dit toe te wensen?). En het programma EenVandaag maakte afgelopen week nog een item over het hoge aantal verkeersruzies: 1 op de 8 Nederlanders knokt weleens een spreekwoordelijk robbertje uit op de snelweg, met gevaarlijke (en soms dodelijke) situaties als gevolg.

Aso

We steken vingers naar elkaar op, hebben zoveel burenruzies dat er al jaren programma’s over kunnen worden gemaakt en hebben geen respect voor dienstverlenend personeel die er zijn om ons te helpen, zoals ambulancebroeders. We hebben altijd haast, geen tijd om de ander voor te laten en vinden onze telefoon voor onze neus belangrijker dan de caissière in de supermarkt die onze boodschappen scant.

Kijk ook ff naar jezelf

Maar: 74% van ondervraagde Nederlanders steunt de campagne. We wíllen dus wel meer aardigheid in de wereld. Alleen vinden we onszelf van nature aardiger dan de rest. En we zijn geneigd te denken dat anderen, vooral mensen die we niet kennen, uit zelfbelang handelen. Een typisch gevalletje: als de ander nou eens zus of zo doet, terwijl we eigenijk allemaal de hand in eigen boezem zouden moeten steken. 

Een lik aardigheid voorkomt therapie

Het begint volgens gedragswetenschapper Paul van Lange, hoogleraar psychologie aan de VU, met nadenken over je eigen gedrag én aardiger zijn tegen een onbekende, zonder ervan uit te gaan dat die slechte bedoelingen heeft. “We zijn vaak wel aardig tegen de mensen in onze eigen omgeving. Maar juist leuk en aardig gedrag dat onverwacht komt, heeft hele grote effecten. Een voorbijganger die tien minuten de tijd neemt om een slachtoffer van bijvoorbeeld een ongeluk gerust te stellen, kan jaren therapie voorkomen”.

Bekijk hier de SIRE campagne:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: iStock
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.