Dromen analyseren

In Viva 11 worden erotische dromen uitgelegd door een droomcoach en droomdeskundigen. Door het artikel zijn wij nu wel héél benieuwd geraakt naar het beroep droomcoach. Wat houdt dit nou precies in en hoe wordt je een droomcoach?

Het was maar een droom, of niet?
Iedereen droomt. Bij dromen denk ik gelijk aan beelden, maar dromen kan ook alleen met gevoel en gedachten. Het is een proces in de hersenen. Een droomcoach helpt mensen met het uitzoeken van hun dromen door het stellen van de juiste vragen. Want wat zit erachter?

Droomcoach Nicoline Douwes Isema is niet zomaar begonnen aan het beroep droomcoach: “Mijn ouders vroegen altijd naar wat ik had gedroomd. Ze reageerden nooit met ‘het was maar een droom’, maar vonden de dromen altijd interessant”. Nicoline had al veel ervaring in coaching voor ze begon met droomcoaching. Het belangrijkste  is het stellen van de juiste vragen. Weet welke vragen je helpen om dingen concreet te krijgen.

Maar waarom gaan mensen naar een droomcoach?
“Mensen zien in dat dromen belangrijk kunnen zijn. Ze willen zelf de regie hebben over hun dromen en gaan daarom niet naar een medium maar naar een droomcoach. Ik hoef verder niks te weten. Ik stel alleen goede vragen”, aldus Nicoline.

Het lijkt alsof er een connectie zit tussen dromen en de werkelijkheid. Als kind zijnde had ik vaak dezelfde droom. Hierin werd alles om me heen groot en ik werd kleiner en kleiner. Nu zie ik in dat hier meer in zit dan ‘gewoon een droom’, maar toen ik klein was dacht ik daar niet over na. Nicoline is ervan overtuigd dat het goed is om met kinderen over dromen te praten. “Je leert een kind heftige gevoelens te verwoorden. De dromen worden hanteerbaarder”.

Kiezen wat je droomt
Toch droom ik zelf liever over leuke dingen. Nicoline wijst me er gelijk op dat het juist goed is om niet altijd over ‘leuke dingen’ te dromen. “Probeer erachter te komen waarom je die droom hebt en vindt een oplossing”. Het lijkt een vorm van psychologie. Dromen kan een manier zijn om je angsten te achterhalen en er iets mee te doen.

Het lijkt me leuk als ik mezelf kan trainen in dromen. Dan kan ik zelf kiezen waar ik over droom. De eerste stap hierin: besef dat je aan het dromen bent. Nicoline vertelde me dat je zelf met een ritueel kunt beginnen. Kijk bijvoorbeeld voor het slapengaan naar de klok. Kijk even weg en weer terug. De wijzers staan nu hetzelfde. Grote kans dat je in je droom ook op de klok kijkt, maar hier zullen de wijzers anders staan als je even weg kijkt of is de hele klok weg. Zo heb je snel door dat je droomt. Uiteindelijk werkt het hetzelfde als wanneer je overdag je gedachten stuurt.

Heb ik gedroomd?
Ik had mijn vraagtekens mij het beroep droomcoach, maar na het gesprek met Nicoline vind ik dromen een stuk interessanter en begrijp ik dat mensen wat aan een droomcoach kunnen hebben. Het zou toch leuk zijn als je weet waarom je droomt wat je droomt en dan ook nog eens kan sturen wat je droomt?

Het vervelende is dat ik altijd binnen een paar minuten ben vergeten waar ik over heb gedroomd. Daarom ligt er vanaf vandaag een notitieblok naast mijn bed, zodat ik gelijk dingen kan noteren. Ik ben benieuwd of ik dan iets met mijn dromen kan doen!

CC foto: B*2