Durf te vragen: ‘Ik word soms helemaal gek van mezelf’

durf te vragen

Zit je met een prangende vraag of kun je wel een goede raad gebruiken? Deze week in durf te vragen beantwoordt psycholoog en ondernemerscoach Kelly Weekers al jouw werkvragen.

Vraag 1

Ik ben een enorme perfectionist. Alhoewel ik dol ben op mijn werk, staat mijn hoofd nooit uit. Ik ben constant aan het piekeren en dat zorgt voor veel stress en spanning. Soms word ik helemaal gek van mezelf, heb jij tips?

Antwoord

‘Het is natuurlijk niet gezond om altijd maar stress en spanning te voelen, dus het is heel belangrijk om dit aan te pakken. Ik zou allereerst bij jezelf nagaan waar precies de oorzaak van je stress en spanning zit. Waar pieker je specifiek over? Vervolgens zou ik je willen aanraden om ruimte te nemen voor persoonlijke ontwikkeling. Als je jezelf goed kent, kun je je gevoelens beter lezen en zul je ook veel eerder opmerken dat je bepaalde spanningen voelt. In plaats van door te rennen, kun je er dan ook echt de tijd voor nemen. Ga dus eens na wie je echt bent, wat je belangrijk vindt en of je de lat daarin niet veel te hoog legt voor jezelf. Dat laatste is vaak de oorzaak van zo’n piekerstroom. Voel je die opkomen? Vraag jezelf dan af of je de zaken waar je over piekert concreet kunt veranderen. Is het antwoord ja? Ga er dan mee aan de slag. Kan het niet? Dan moet je het loslaten. Probeer jezelf in dat geval even op iets heel anders te focussen. Als je piekergedachte terugkomt, blijf dan tegen jezelf zeggen (eventueel hardop) dat je er niks aan kunt veranderen en dat je het dus loslaat. Dit klinkt heel suf, maar door zo rechtlijnig te zijn, leer je langzaam dat die manier van denken de juiste is.’

Vraag 2

Ik heb binnenkort een sollicitatiegesprek. Vanwege de coronacrisis zal dat via Teams plaatsvinden. Ik vind videobellen ongelooflijk ongemakkelijk, dus hoe zorg ik er toch voor dat ik een goeie indruk achterlaat?

Antwoord

‘Ik zou je vooral willen aanraden om dit meteen te communiceren naar je gesprekspartner. Ik vind het veel krachtiger overkomen als je je kwetsbaar durft op te stellen. Zodra je je ongemak probeert te verbloemen, is de kans aanwezig dat het juist heel ongemakkelijk voelt. Dat is zonde. Zeg dus gewoon dat je een beetje baalt dat dit gesprek niet face-to-face kan en dat je meetings via Teams altijd een beetje ongemakkelijk vindt. Maar zeg ook dat je ondanks dat heel erg veel zin hebt in het gesprek. Dit staat én sterk én je hebt meteen het ijs gebroken. Ik weet zeker dat mensen dat kunnen waarderen. En als het dan inderdaad even niet lekker loopt, begrijpen ze ook beter waar dat vandaan komt en wordt dit je wellicht niet persoonlijk aangerekend. Verder zou ik een online sollicitatiegesprek vooral net zo ingaan als dat je anders zou doen. Normaal gesproken zou je je goed voorbereiden en zorg je ervoor dat je er netjes uitziet, dus doe dit nu ook. Denk er ook goed over na waar in huis je met je laptop gaat zitten. Zorg voor een rustige plek zonder afleiding. Ga dus niet in een rommelige keuken zitten, maar kies bijvoorbeeld voor een simpele muur als achtergrond. Probeer tot slot ook niet te veel stil te staan bij het feit dat het digitaal is. Uiteindelijk is dit ook gewoon een face-
to-face gesprek, alleen dan met een computer ertussen. Succes!’

Lees ook:
Durf te vragen: ‘Is haaruitval normaal als je ouder wordt of word ik kaal?’

Vraag 3

Na verschillende mislukte pogingen ben ik tot de conclusie gekomen dat onder een baas werken niks voor mij is. Heb jij tips om als zzp’er een vliegende start te maken?

Antwoord

‘Het allerbelangrijkste voor een ondernemer is het binnenhalen van klanten. Hoe je dit doet? Door iemands probleem heel goed op te lossen. Als freelancer moet je dus iets aanbieden waar mensen echt op zitten te wachten. Begin eerst met het neerzetten van je basis. Daarvoor moet je heel goed weten wie je bent, wat je doet en voor wie je dit doet. Heel veel mensen verliezen zich in het bedenken van de naam van hun bedrijf en in het maken van gelikte logo’s, maar dat zijn allemaal randzaken. Zolang je iets aanbiedt waar nu behoefte aan is, zul je dit namelijk ook verkopen zonder website of logo. Wat je precies gaat aanbieden is natuurlijk aan jou, maar weet wel dat het heel verleidelijk is om iets te kiezen wat jij persoonlijk leuk vindt of wat al veelvuldig door anderen wordt gedaan. Dat is natuurlijk niet handig. Zoek iets met meerwaarde en bedenk hoe je dit voor een specifieke klant kunt aanbieden zodat het diegene ook echt helpt. Daarnaast is het belangrijk om jezelf online zichtbaar te maken. Ik zeg altijd: zorg ervoor dat je zichtbaar bent in het hart van je niche. Denk dus na over jouw ideale klant en vraag je dan af waar je die het makkelijkste kunt vinden. Zorg er vervolgens voor dat je daar zichtbaar bent en je potentiële klanten weet te prikkelen.’

Wie is Weekers?

Kelly Weekers (31) studeerde psychologie en is ondernemerscoach. In die hoedanigheid schuift ze ook regelmatig aan bij RTL boulevard. Ze schreef de bestsellers Happy life 365en Happy lifehacks 365, waarvan ze meer dan 130.000 exemplaren verkocht.

Happy life hacks 365 €20,99 Kosmos Uitgevers

Ook een vraag?

Elke week staat er een expert voor je klaar om ’m te beantwoorden. Of dat nou is op het gebied van liefde en seks, je lichaam, huid, sport, werk, voeding of wat dan ook: je kunt hier alles kwijt. Stuur je vraag naar redactie@viva.nl o.v.v. Durf te vragen.

Durf te vragen is afkomstig uit VIVA 10-2021. Deze editie ligt t/m 16 maart in de winkel. Je kunt de editie ook hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief