Dweilen met warm water en meer schoonmaakfouten die we maken

dweilen water

Hoewel we nooit écht zin krijgen in schoonmaken, is het toch wel lekker om een schoon huis te hebben. Aan die grote schoonmaak dus! Maar let op, want volgens experts maken we deze fouten nog veel te vaak.

  • Dweilen met warm water “De meest gemaakte fout tijdens het schoonmaken is het dweilen met warm water,” vertelt Anoesjka Imambaks, eigenaresse van huishoudservice Maid at Home, aan NU.nl. “Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
  • Kies het juiste middeltje “Mensen denken dat ze chloor, bleek en andere middelen nodig hebben om iets schoon te krijgen. Chloor ontsmet wel een toilet, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak,” zegt Diet Groothuis, schrijfster van ‘Het grote poetsboek’. Hup, naar de supermarkt voor die zak soda dus!
  • Goedkoop is geen duurkoop Het is duur, dus het zal wel goed zijn: we denken het allemaal wel eens. Niet meer doen, zegt Diet Groothuis: “De groene zeep, schoonmaakazijn en soda liggen onder in het schap van de supermarkt, maar zijn wel vaak het goedkoopst. Ook bevatten deze middelen geen microplastics die vervuilend zijn voor het milieu. De toiletblokjes kan je ook vervangen, want deze zijn vaak chemisch en maken niet schoon. Om de geur van de grote boodschap te verdrijven kan je een lucifer afsteken of bijvoorbeeld een beetje etherische olie vernevelen.”
  • Streeploze ramen Hetzelfde geldt voor je ramen. “Door een drupje afwasmiddel bij het water te doen worden de ramen stralend schoon. Wanneer je het raam daarna droogwrijft met oud krantenpapier of een speciale glasdoek drogen de ramen streeploos op,” aldus Imambaks.

Lees ook:

Bed verschonen: wat we bijna allemaal verkeerd doen
Bah… Dit zijn de meest vieze plekken in je huis

Bron NU.nl | Beeld iStock