Vond jij ‘Eat Pray Love’ ook zo heerlijk om te lezen? Dan mogen deze boeken linea recta op je lijstje

eat pray love

Als wij zeggen ‘Eat Pray Love’dan zeg jij waarschijnlijk ‘Julia Roberts’. Maar we gaan het vandaag niet hebben over de verfilming, maar juist over het boek. En dan met name de schrijfster van deze wereldwijde bestseller; Elizabeth Gilbert. Haar nieuwe boek ‘Stad van Meisjes’ is een van de grote hits van deze zomer en dus willen wij alleen maar weten: waar haalt Elizabeth haar inspiratie vandaan?

‘Geluk is het gevolg van persoonlijke inspanning’ is een van de bekendste quotes uit ‘Eat Pray Love’, het boek van bestseller schrijfster Elizabeth Gilbert. Misschien heb je het boek niet gelezen, maar de film met Julia Roberts kennen we allemaal. Over het vinden van geluk schreef Gilbert: ‘Je vecht ervoor, streeft ernaar en soms reis je er de hele wereld voor over.’

In haar zoektocht naar richting, geluk en geestverruimende pizza liet Gilbert haar huwelijk, haar baan en haar leven in de Verenigde Staten achter om de wereld rond te reizen. Ze gebruikte het voorschot van haar uitgever en trok de wijde wereld in. De rest kun je lezen in ‘Eat Pray Love.’ Mocht jij ook op zoek zijn naar een nieuwe richting in het leven en wil je een minder drastische sprong wagen? Dan zijn deze vijf boeken een goed begin. Het zijn namelijk boeken die Elizabeth Gilbert tipt, omdat ze haar leven hebben veranderd.

‘Start Where You Are’ van Pema Chödrön

‘Dit is een prachtig, ruimdenkend, groothartig boek over meditatie dat gewoon perfect is voor beginners. Ik las dit bijna twintig jaar geleden voor het eerst, toen ik aan mijn eigen spirituele oefeningen begon, en de leringen van Chodron hebben me nooit verlaten of teleurgesteld. Ze is ook grappig, dat is wat je wilt in een monnik,’ aldus Elizabeth.

‘The Little Locksmith’ van Katharine Butler Hathaway

‘De onbekende memoires waarvan ik zou willen dat iedere creatieve en gepassioneerde vrouw het zou lezen. Oorspronkelijk gepubliceerd in 1943, vertelt ‘THe Little Locksmith’ het verhaal over Hathaway, die als kind werd getroffen door ernstige spinale tuberculose. Ze bracht het grootste deel van haar jeugd door vast aan een plank met zware gewrichten, zodat haar rug recht zou groeien. De behandeling werkte niet, maar de eenzaamheid en het isolement van haar jeugd zorgden voor een waanzinnig creatieve geest; ze moest letterlijk een universum uitvinden om in te leven. Later in het leven werd ze een kunstenaar en koppig onafhankelijk, ondanks haar handicap. Hathaway is een van mijn creatieve helden en ik ben dol op dit boek met heel mijn hart.’

‘The Summer Book’ van Tove Jansson

‘De Finse auteur Tove Jansson was het best bekend als auteur van een kinderboek, maar dit kleine, prachtige, spannende boek is een roman voor volwassenen. Het gaat echter over de kindertijd – gebaseerd op de wilde zomers die Jansson met haar meedogenloos sterke grootmoeder doorbracht op een klein eiland in de Finse Golf. Er is niets sentimenteel aan de kindertijd in de wereld van Jansson. Haar heldin, de 6-jarige Sophia, is een misdaad die zich slecht gedraagt … maar haar oma ook. Het resultaat is een prachtig verhaal van wat er gebeurt wanneer twee vrouwen van zeer verschillende generaties (maar zeer vergelijkbare temperamenten) vrij en puur mogen zijn.’

‘The Gift’, gedichten van Hafiz vertaald door Daniel Ladinsky

‘Deze ontroerende gedichten, oorspronkelijk geschreven door een 14e-eeuwse Perzische mysticus, brengen me dichter bij het goddelijke en meer onmiddellijk dan wat dan ook ter wereld. Hafiz schreef zoals Whitman eeuwen voordat Whitman werd geboren – het vieren van het lichaam, de geest, de natuur, mysterie, sensualiteit, liefde en transcendentie. (Ik heb zelfs al lang vermoed dat Whitman een reïncarnatie van Hafiz was!).

‘Who Would You Be Without Your Story?’ door Byron Katie

Geen enkele leraar heeft mijn leven (wat betekent: mijn geest) effectiever veranderd dan Byron Katie. In een bedrieglijk eenvoudig proces genaamd ‘The Work’, leert Katie haar studenten hoe ze in meditatief onderzoek te werk moeten gaan met hun meest stress-opwekkende gedachten en overtuigingen, waarbij ze bij elke gedachte voorzichtig deze vier vragen stelt: ‘Is het waar? Kun je absoluut weten dat het waar is? Hoe reageer je als je denkt dat het waar is? En wie zou je zijn zonder dat geloof? ‘ Het werk van Katie heeft letterlijk zoveel stressvolle verhalen voor me omgedraaid en heeft al mijn relaties radicaal veranderd – vooral met mezelf.’

Stad van Meisjes‘ van Elizabeth Gilbert ligt momenteel in de winkels en gaat over het leven van showgirls uit de jaren veertig in New York. Vivian ontwerpt kostuums en werkt achter de schermen bij een vervallen theater van haar tante. Als ze een schandaal veroorzaakt, staat haar wereld op z’n kop en zal ze pas jaren later alle gevolgen kunnen overzien.

Bron: Bustle | Beeld: Eat Pray Love
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.