Een echte koukleum

Het is prachtig, die mooie witte winterdeken over ons anders zo grijze landje. Maar die kou mogen ze van mij houden!

De winter heeft iets magisch, dat valt niet te ontkennen. Voor mij houdt die magie echter op zo rond 31 december klokslag 12, dan is het wel weer mooi geweest. Tijd voor de lente, op naar de zomer. Het liefst zou ik bij het opruimen van de kerstspullen ook een speciaal koffertje hebben waar ik de winter netjes in kon opvouwen (oké oké, ik zou het erin proppen) om hem er zo rond 5 december weer uit te halen.

Dikkie dik
Ik vind het oprecht mooi hoor, die sneeuw, en het is natuurlijk geweldig om in te spelen. Maar die kou… die kou! Maar zo koud is het toch nog helemaal niet? Dat klopt, maar zoek het woord koukleum op in Wikipedia en je ziet een foto van mij op een tropisch eiland met een fijne cocktail in de hand en een brede glimlach. Een koukleum ben ik altijd geweest, maar sinds ik aan het afvallen ben geslagen is er geen lol meer aan.
Dikkie dik zijn is niet leuk, maar zo’n gezellig vetlaagje houdt je wel lekker warm in de winter.

Niagarawaterval
Soms denk ik nog wel eens terug aan vroeger toen ik zonder overdrijven vijf uur per dag krant liep (ik had nogal wat wijken), óók in de winter. Je zou denken dat je dan wel wat ruggengraat kweekt,  maar blijkbaar was die niet van heel lange duur. Ik zou er echt niet meer aan moeten denken. Of ik in de zomer net zo loop te miepen? Absoluut niet! Het kan mij niet warm genoeg zijn, al vallen de mussen van het dak, is de rug van de gemiddelde Nederlander veranderd in een Niagarawaterval, ik huppel fluitend door het land (iemand moet die mussen toch vervangen).

Eén voordeel
Maar die kou? Nee, ik kan er echt niet aan wennen. Daar zou je natuurlijk wat aan kunnen doen. Ik zou me elke dag in thermopak kunnen hijsen en als Viva-ninja door de sneeuw kunnen salto’en, dan heb ik vast nergens last van. Maar dat doe ik dus niet. Omdat het teveel werk is? Zeker niet, maar omdat buiten in de kou lopen één gigantisch voordeel heeft. Er is geen gevoel in de wereld dat lekkerder is dan al koukleumend je bed in duiken (of onder de douche) en voelen hoe de warmte zich langzaam weer meester maakt van je lijf (destijds prima uitgebeeld door een chocomelk-reclame).

Alleen om die reden mag de winter van mij nog wel even blijven, want het chocomelgevoel is niet te evenaren! (Al komt te kleine schoenen uittrekken heel dichtbij!)

Bron foto: Frapestaartje