Een gifvrije wereld

Ik ben zó gek op kleding dat mijn gehele huis inmiddels dient als walk in closet. Maar ik had eigenlijk nooit eerder nagedacht over hoe, waar en door wie mijn kledingstukken gemaakt worden. Tot ik laatst op een onderzoek stuitte, dat me sindsdien niet heeft losgelaten en ik daarom graag wil delen.

Detox challenge
Onze kleding wordt voor een groot deel gemaakt in lagelonenlanden buiten Europa. Dit wordt gedaan in fabrieken die giftige stoffen lozen in rivieren waarvan miljoen mensen afhankelijk zijn. Greenpeace voert sinds 2011 een campagne: de Detox challenge. De actieorganisatie laat zien wat er in deze landen aan de hand is en daagt grote kledingmerken uit een nieuwe trend te zetten: stoppen met giftige stoffen.

Een mooi begin
En ‘t werkt. H&M, ZARA, Adidas, Puma, Nike en Levi’s werken al hard om hun merken zo snel mogelijk gifvrij te maken. Zij proberen ervoor zorgen dat er bij de productie van hun kleding geen giftig afvalwater meer wordt geloosd. Gelukkig maar, anders had ik dus een huis vol gif gehad gezien ik altijd kleding van deze merken koop.

Ook in ons drinkwater
Ik wist niet dat de giftige stoffen wereldwijd zo’n groot probleem zijn. Wel logisch ook, want zodra we bijvoorbeeld het ‘Made in China’ shirtje gaan wassen, belandt het gif ook in ons eigen drinkwater. De zogeheten ‘nonylfenolen’ en weekmakers spoelen er gemakkelijk uit. Nonylfenolethoxylaten zijn in Europa weliswaar verboden, maar niet in kleding die buiten de EU is gemaakt. Greenpeace vond bij eerder onderzoek stoffen terug in regenwater, in huisstof, in menselijk bloed en zelfs in navelstrengbloed. Nogal shocking als je het mij vraagt.

Wil je meer weten over dit probleem? Hier vind je de actiepagina. Hier vind je de rapporten van Greenpeace.

Foto: Qiu Bo/Greenpeace